Asocijacija novinara Kosova zahteva smenu turske ambasadorke na Kosovu

Kosovska Asocijacija novinara najoštirije je osudila zahtev turske vlade za hapšenje prištinskog novinara i urednika portala Gazeta Ekspres, Berata Bužalje i zatražila da Kivilćim Kilič, ambasadorka Turske, ode sa Kosova.

Novinarsko udruženje sa Kosova, zahtev turske Vlade koji je preko Ambasade u Prištini predat kosovskim vlastima, naziva „skandaloznim i teškim prekršajem“.

Asocijacija podseća da novinari na Kosovi imaju pravo na slobodu govora koji niko ne sme da dovodi u pitanje, jer je to pravo zagarantovano zakonima i Ustavom. Od turske ambasade je zahtevano izvinjenje zbog „skanadloznog delovanja“, navodi se u saopštenju kosovskog novinarskog udruženja.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je odbacilo zahteve ambasade Turske, prenose prištinski mediji. Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, Valjon Murtezaj izjavio je danas da se na Kosovu radi u skladu po važećim zakonima. Murtezaj je to rekao povodom zahteva Ambasade Turske na Kosovu da vlada u Prištini preduzme mere protiv novinara Berata Bužalje.

Novinar, urednik i suvlasnik portala Gazeta Ekspres, Berat Bužalja, poznat je po satiričnim objavama na Fejsbuku, a u noći kada se odvijao vojni puč, pozvao je građane Kosova koji su na letovanje u Turskoj da se pridruže vojsci.