Асоцијација новинара Косова захтева смену турске амбасадорке на Косову

Косовска Асоцијација новинара најоштирије је осудила захтев турске владе за хапшење приштинског новинара и уредника портала Газета Експрес, Берата Бужаље и затражила да Кивилћим Килич, амбасадорка Турске, оде са Косова.

Новинарско удружење са Косова, захтев турске Владе који је преко Амбасаде у Приштини предат косовским властима, назива „скандалозним и тешким прекршајем“.

Асоцијација подсећа да новинари на Косови имају право на слободу говора који нико не сме да доводи у питање, јер је то право загарантовано законима и Уставом. Од турске амбасаде је захтевано извињење због „сканадлозног деловања“, наводи се у саопштењу косовског новинарског удружења.

Министарство спољних послова Косова је одбацило захтеве амбасаде Турске, преносе приштински медији. Заменик министра спољних послова Косова, Ваљон Муртезај изјавио је данас да се на Косову ради у складу по важећим законима. Муртезај је то рекао поводом захтева Амбасаде Турске на Косову да влада у Приштини предузме мере против новинара Берата Бужаље.

Новинар, уредник и сувласник портала Газета Експрес, Берат Бужаља, познат је по сатиричним објавама на Фејсбуку, а у ноћи када се одвијао војни пуч, позвао је грађане Косова који су на летовање у Турској да се придруже војсци.