Sputnjik: Turski pučisti služili na Kosovu i u Bosni

Oficiri koji su služili u turskom bataljonu u sastavu NATO-a i specijalnoj misiji EU na Kosovu umešani su u pokušaj vojnog puča u Turskoj, otrkriva turska agencija Anadilija pozivajući se na izjave neimenovanog turskog činovnika.

Po mišljenju turskog činovnika koji je dugo bio angažovan u misiji na Kosovu i Metohiji, nije isključeno da je organizacija FETO, na čijem čelu se nalazi opozicioni islamski propovednik Fetulah Gulen, iskoristila Kosovo kao „rehabilitacioni centar“.

„Činjenica da je jedan broj vojnih oficira — učesnika u pokušaju vojnog puča — ranije služio na Kosovu i u Bosni i Hercegovini pojačava pretpostavku da je teroristička organizacija FETO slobodno delovala u tim zemljama“, piše agencija, pozivajući se na turskog činovnika.

„Kosovo i Albanija su zemlje koje ništa ne mogu da rade što se kosi sa spoljnom politikom SAD, a uzimajući u obzir podršku koju Vašington pruža FETO, navedene zemlje su dobra odskočna daska za terorističke organizacije“, navodi se u saopštenju.

U Turskoj je u noći 16. jula pokušan vojni puč, a tom prilikom 290 ljudi je ubijeno. Turske vlasti su ubrzo uspele da preuzmu kontrolu nad zemljom, a dosad je uhapšeno više od 13.000 ljudi.

(Sputnjik)