Ivanović: Srbi treba sami da pokrenu formiranje ZSO

Predsednik Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović izjavio je da je čekanje da Priština prihvati Zajednicu srpskih opština uzaludno i da Srbi treba da načine prvi korak formirajući organe ZSO.

„Priština to neće da uradi, jer ima svoje unutrašnje probleme i dosta jaku opoziciju, koja nije brojna, ali računa na podršku frustriranog albanskog stanovništva, što predstavlja ozbiljan problem aktuelnoj vlasti“, naveo je Ivanović u pisanoj izjavi, koju je preko zastupnika dostavio agenciji Beta i listu „Jedinstvu“.

On je ocenio, da iako ima većinu u Skupštini Kosova, vlast na Kosovu se ne usuđuje da donosi odluke i to se vidi kroz odugovlačenje demarkacije granice sa Crnom Gorom i formiranjem ZSO, „što su dve ključne stvari sa kojima ih pritiska Brisel“.

Ivanović je naveo da Srbi na Kosovu moraju da načine prvi korak i konstituišu organe ZSO, da više ne čekaju, već da počnu da ostvaruju ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom.

„Zna se da će ZSO imati predsednika, skupštinu i članove koji će biti zaduženi za zdravstvo, školstvo, lokalnu samoupravu, ekonomski razvoj, kulturu i informisanje, prostorno planiranje, rad i socijalna pitanja, omladinu i sport, pravdu, policiju. Te teme su za nas (Srbe) od vitalnog značaja i moraju da budu vođene od ekipe stručnih ljudi“, rekao je Ivanović i dodao da, iako Srbi tim korakom treba da „objasne Prištini da će ako im to ne omogući oni to učiniti bez nje“.

Ivanović je kazao da su sever Kosova i status Srba politička pitanja i da se mogu rešiti jedino dijalogom. „Nekako je svima promaklo da se 25. jula navršilo pet godina od kako je Priština pokušala da nasiljem reši politički problem na severu Kosova. Pokazala je i dokazala da se politički problemi ne mogu rešavati primenom sile, makar ona dolazila od strane institucija, koje su sa njihovog aspekta legalne i legitimne“, naveo je Ivanović i dodao da se ne može sve rešavati u Briselu i da se ne može čekati da neko drugi reši probleme.

Ivanović je već 30 meseci u pritvoru i trenutno čeka odluku Apelacionog suda na presudu prvostepenog suda, kojom je osuđen na devet godina zatvora zbog ratnih zločina nad Albancima.

(Beta)