Коха Диторе: Формирање Војске Косова зависи од листе Српска, а не од демаркације границе са ЦГ

Препрека за формирање Војске Косова, остаје Српска листа, а не питање разграничења са Црном Гором, пише „Коха Диторе“, позивајући се на ијаве чланова Скупштине Косова, преноси Коссев.

Посланик из ЛДК-а и члан Одбора за унутрашње послове, безбедност и надзор безбедносних снага Косова, Нуредин Ибриши, изјавио је да је, за сада, немогуће да убеде листу „Српска“ да гласају о трансформацији КБС у Војску Косова, јер она прима наређења из Србије. Према његовим речима, ово питање ће се вероватно ускоро наћи у Скупштини Косова.

Посланик Самоопредељења, Реџеп Селими коментаришући изјаве премијера који је ово питање повезао са питањем разграничења, каже да је Иса Мустафа покушао да „прошверцује“ питање разграничења у Скупштини Косова са виталним интересима земље, као што су војни интереси, питање безбедности и одбране земље.

Иако каже да ће Самоопредељење прихватити промене око имена будуће Војске Косова, Селими каже да неће бити једноставно у вези са именом, наводећи да неће прихватити ништа што не би било војно. Заузврат, политички аналитичар Имер Мушколај, рекао је да премијер Мустафа таквим изјавама које се односе на означавање државне војске, покушава да прекрије неуспех у формирању војске.