Koha Ditore: Formiranje Vojske Kosova zavisi od liste Srpska, a ne od demarkacije granice sa CG

Prepreka za formiranje Vojske Kosova, ostaje Srpska lista, a ne pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom, piše „Koha Ditore“, pozivajući se na ijave članova Skupštine Kosova, prenosi Kossev.

Poslanik iz LDK-a i član Odbora za unutrašnje poslove, bezbednost i nadzor bezbednosnih snaga Kosova, Nuredin Ibriši, izjavio je da je, za sada, nemoguće da ubede listu „Srpska“ da glasaju o transformaciji KBS u Vojsku Kosova, jer ona prima naređenja iz Srbije. Prema njegovim rečima, ovo pitanje će se verovatno uskoro naći u Skupštini Kosova.

Poslanik Samoopredeljenja, Redžep Selimi komentarišući izjave premijera koji je ovo pitanje povezao sa pitanjem razgraničenja, kaže da je Isa Mustafa pokušao da „prošvercuje“ pitanje razgraničenja u Skupštini Kosova sa vitalnim interesima zemlje, kao što su vojni interesi, pitanje bezbednosti i odbrane zemlje.

Iako kaže da će Samoopredeljenje prihvatiti promene oko imena buduće Vojske Kosova, Selimi kaže da neće biti jednostavno u vezi sa imenom, navodeći da neće prihvatiti ništa što ne bi bilo vojno. Zauzvrat, politički analitičar Imer Muškolaj, rekao je da premijer Mustafa takvim izjavama koje se odnose na označavanje državne vojske, pokušava da prekrije neuspeh u formiranju vojske.