Украјина не мења став и не признаје Косово

Потпредседница Владе Украјине задужена за европске и евроатланске интеграције Ивана Климпуш Цинцадзе изјавила је да та земља не мења став о Косову и да неће признати самопроглашену независност јужне српске покрајине.
Она је за телевизију Н1 рекла да Кијев подржава стварање Заједнице српских општина и да се нада да ће бриселски споразум бити гаранција за бољу стабилност и безбедност свих људи на тој територији, укључујући и Србе.

Нагласила је да је Украјина поносна на своје војнике који су део Кфора на КиМ и који већ дуже времена чувају српске светиње.

Потпредседница владе Украјине, која борави у једнодневној посети Србији, током које ће се састати са председником владе Александром Вучићем, потпредседником Ивицом Дачићем, као и председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић, каже да је сигурна да на свим пољима постоји могућност да се сарадња Украјине и Србије развија и проширује.

Подсетивши да је недавно отворена авио-линија Београд-Кијев која отвара могућност за развој пословних пројеката, она је навела да је планиран пословни форум српских и украјинских привредника у октобру у Кијеву.

Навела је и да за Украјину европске и евероатлантске интеграције немају алтернативу и да су оба циља записана у стратешким документима те државе.

Она је казала да се ЕУ суочава са великим изазовима, попут терористичких напада, мигрантске кризе и Брегзита, те да европски лидери морају да покажу снагу и да играју глобалну политику на светској сцени.