Nagrada „Grigorije Božović“ uručena Sunčici Denić za roman „Svet izvan“

Književnici Sunčici Denić dodeljena je nagrada Grigorije Božović za najbolju knjigu objavljenu na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji u protekle dve godine.
Primajući jednu od najznačajnijih književnih priznanja Sunčica Denić je rekla da su „sukobi i potresi narasli mnogo više no što je umni i veliki Grigorije Božović mogao da nasluti“.

„Dala bi svu književnu sreću i radost današnju da nismo bili u prilici da o ovome progovorimo, da ne živimo pored pustih kuća i imanja, praznih naselja i otete zemlje“, rekla je ona.

Sunčica Denić je rođena u Preocu kod Gračanice, danas je dekan Učiteljskog fakulteta u Vranju. Nagrada koju dodeljuje Književno društvo Kosova i Metohije uručena je u Manastiru Devine vode kod Zvečana za roman „“Svet izvan““.

„Sunčica Denić je svojom prozom i književnim stvaralaštvom pokazala da trojstvo talenta, znanja i prisutnosti, baš kao i kod Grigorija Božovića, daje izuzetna umetnička ostvarenja.

„Opterećeni epskim arhetipom Kosova mi, često, nevidimo i ne razumemo mikrokosmos ovog sveta, intimu njegovih porodica, života i razumevanja sveta““, rekao je na dodeli nagrade član žirija Živojin Rakočević.

Na svečanosti je dodeljena nagrada za sveukupno stvaralaštvo prof. dr Zoranu Pavloviću istaknutom naučnom radniku i književnom kritičaru koji je svoj radni vek proveo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini.

Nagrada Grigorije Božović dodeljuje se u čast najboljeg pisca naših južnih prostora, dopisnika Politike, ubijenog od strane komunističkog režima posle Drugog svetskog rata.

(Tanjug)