Novosti: Stižu nove knjige u biblioteke na KiM

Knjige štampane srpskim jezikom i pismom, namenjene našim bibliotekama na Kosovu i Metohiji, uspele su da prođu sumanute rampe vlasti iz Prištine. Paketi puni novih naslova domaćih izdavača, kako „Novosti“ saznaju, uveliko stižu na police pozajmnih odeljenja.

Suočeni sa ranijim žestokim blokadama pisane reči, bibliotekari iz Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, kažu da su opravdano strahovali da li će primiti knjige koje Ministarstvo kulture i informisanja otkupljuje za svih 180 javnih biblioteka u Srbiji. Istovremeno, i naši izdavači su se, zbog navedenih teškoća i straha od gubitaka, ustručavali da knjige uopšte i pošalju.

„Od 447 primeraka knjiga iz otkupa, koje su namenjene za našu biblioteku, stiglo nam je već 400“, kaže za „Novosti“, Brankica Kostić, direktorka Narodne biblioteke „Gračanica“.

“ Proteklih godina su redovno zadržavali pakete na prelazima i cepali ih, kršili bazična ljudska prava na kulturu i obrazovanje. Imali smo saznanja da bi i ovoga puta mogli da zaplene sve. Ranije nisu razlikovali beletristiku od knjiga za škole, i primenjivali su recipročne mere, zbog odluka da se ne primi donacija udžbenika sa Kosova za Bujanovac“.

„ Našem narodu na Kosovu i Metohiji važno je da ima i papirić iz Srbije, a kamoli knjige. Briga ne može da se procenjuje novcem, treba nam podrška, i dopremanje literature u biblioteke ima ogroman značaj za naše ljude. Snalazimo se da pomognemo i drugim sredinama, kao što je opština Novo Brdo. Pet godina unazad sve knjige za njih adresiraju se na nas, a mi ih, kad stignemo, dopremamo u školu u Prekovcu“.

Nova srpska poezija i proza, kao i prevodi stranih autora, stižu i do Gradske biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kosovskoj Mitrovici, koja očekuje 620 svežih primeraka knjiga.

S obzirom na to da biblioteke na teritoriji Kosova i Metohije nemaju na raspolaganju mnogo sopstvenih sredstava za popunu fondova, otkup Ministarstva kulture je, kaže, za „Novosti“, Marko Despotović, samostalni savetnik u Ministarstvu, najbolji način da čitaoci sa KiM dođu do novih naslova.
“Zajedničkim trudom Ministarstva i Kancelarije za KiM uspeli smo da omogućimo brže dopremanje paketa. Važno je napomenuti da su knjige stigle do svih većih mesta u kojima egzistira srpsko stanovništvo, ali i do enklava gde je ova podrška Vlade više nego dragocena u cilju opstanka našeg naroda na vekovnim ognjištima“,  kaže nam Despotović.