Ђурић, Тачију: Ако је ико извршио геноцид то је ОВК

„Ако је ико на Косову и Метохији извршио геноцид то су ОВК и њени бивши и садашњи команданти. То нажалост не могу да посведоче убијени Срби, али може близу четврт милиона припадника нашег народа који су, да би се спасили од истребљења, били принуђени да напусте Косово и Метохију“, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, одговарајући косовском председнику Хашиму Тачију поводом итнервјуа који је дао за београдски лист „Данас“.

Инсистирање Хашима Тачија на томе да ће самопроглашено Косово покушати да Србију терети за геноцид пред међународним инстанцама, јесте само још једна потврда да Приштина настоји да се инфилтрира у тела УН како би наставила рат против Србије другим средствима.

Тачи је, у интервјуу београдском листу „Данас“, на увредљив и циничан начин негирао одговорност терористичке ОВК за злочине почињене над српским цивилима након доласка међународних снага на Косово и Метохију, иако је чињеница да је та паравојно-криминална формација и данас веома активна.

Границе некадашњих оперативних зона ОВК постале су после рата границе поделе Косова и Метохије на зоне утицаја криминалних кланова на чијем се челу и даље налазе бивши команданти те терористичке формације.

Те криминално-терористичке структуре активиране су и приликом мартовског погрома над Србима 2004. године и током организованих кампања застрашивања српског становништва у енклавама и повратничким срединама на КиМ.
Демилитаризација ОВК, коју помиње Тачи, није се никада догодила, њени припадници су само обукли цивилна одела, али су задржали и оружје, организациону структуру и терористичке методе, а пошто на Косову и Метохији није остало припадника српских снага безбедности које би могли нападати, њихова искључива мета постали су српски цивили, али и политички противници и нелојални Албанци.

Очекујем да Специјални суд за злочине ОВК, уколико уопште жели да буде од истинске користи грађанима Косова и Метохије, управо раскринка криминално-злочиначке структуре које су данас главна претња миру и безбедности српског народа у нашој јужној покрајини,каже у саопштењу директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

 

(ТВ Мост)