Грабовци: Случај прислушкивања, намера за моју политичку елиминацију

Шеф посланичке групе Демократске партије Косова (ДПК) Адем Грабовци изјавио је да није забринут због прислушкиваних разговора, које је објавио косовски истраживачки сајт „Инсајдери“, преноси косовска штампа.

Према речима Грабовција, овај случај представља „намеру за политичку елиминацију“.
„Ово ме подсећа на време када су ме бивше југословенске власти ухапсиле 1984. године. Иста ствар ми се дешава и сада. Тендеција да се људи елиминишу је прилично велика“, рекао је Грабовци.
Он је оптужио Еулекс, рекавши да нема никакво право да прислушкује његове разговоре на овакав начин.
Невладина организација Косовски демократски институт (КДИ) позвао је тужилаштво да испита снимљене разговоре и утврди да ли је Грабовци сноси одговорност за било какву злоупотребу, преноси приштински лист „Коха диторе“.
КДИ изражава сумњу да снимљени разговори, према којима је Грабовци одговоран за запошљавање људи кроз неправилне процедуре, садрже елементе кривичног дела.
Косовски истраживачки сајт „Инсајдери“ тврди да поседује више од 1.000 снимака телефонских разговора Грабовција, који су направљени 2011. кога приказују као особу задужену за незаконите активности странке.
Према том сајту, Грабовцијев телефон прислушкивао је Еулекс у оквиру истрага о његовим активностима док је био заменик министра саобраћаја.
„Инсајдери“ тврди да телефонски разговори показују како Грабовци контролише ангажовање људи у извесном броју косовских независних служби, укључујући косовску полицију, па чак и поништавање конкурса о упражњеним местима када није био задовољан резултатима.
„Инсајдери“ наводи да је Грабовци одговоран само према двојици функционера у својој странци – лидеру ПДК Кадри Весељију и косовском председнику Хашиму Тачију.

(агенције)