Перформанс младих „Буди вода“, вратити живот реци „без живота“

Волонтери „Младе активне Грачанице“, организовали су данас перформанс под називом „Буди вода“. На овај начин они су желели да укажу на проблем загађења пијаће воде и саме животне средине. 

Вода је извор живота, а према њој се односимо крајње неодговорно, порука је учесника акције „Буди вода“, која је организована у центру Грачанице.  У перформансу на „реци без живота“, Грачанки, млади су на мосту развили памфлет са натписом „Буди вода“, док је друга група забацила удице и симулирала пецање.

STA43137
фонтана у реци, коначно добила своју улогу у перформансу

Тако су млади поручили да је право на чисту воду, право сваког човека. „Потребне су нам чисте реке које ћемо оставити у наследство будућим покољењима“, каже Петар Ђорђевић, један од организатора данашње акције.

„Од кад знам за себе, ову реку памтим овакву, жуту и јако прљаву, а старији су нам причали да је у њој некада било риба, да су се купали. Данашња акција је покушај младих да утичу на свест грађана, колико је здрава и чиста вода важна за живот на планети. Надам се да ћемо учинити нешто да се и изглед ове реке, која с поносом носи име Грачанка, промени, како нико више не би окретао главу у страну док пролази крај ње“, прича Петар који је на тренутак прекинуо  симулацију пецања рибе у склопу перформаса на реци.

STA43139
Петар Ђорђевић, „Млада активна Грачаница“

Реке су наше огледало

Акција младих волонтера изазвала је збуњеност и радозналост пролазника и мештана Грачанице. Међутим, убрзо су схватили њену поруку. Застајали су на тренутак, поздрављали пецароше и коментарисли:

„Ова река је наше огледало, прво, нас мештана, а потом и општинске власти коју смо сами бирали“, поручује, видно огорчен, један од пролазника.

„Страшно је то како се односимо према свом окружењу, животној средини, рекама. На првом месту, за овакво стање је крив људски фактор, јер је он тај који загађује све око себе и уништава оно што нам је од Бога дато и што би требали да сачувамо за будућа покољења. Ову реку памтим као бистру и чисту, такву смо је наследили од предака, а погледајте какву је остављамо потомцима“, прича старији мештанин Грачанице, који је застао да види шта се то догађа на „великом мосту“ и реци.

STA43138
волонтери у акцији пецања

Акција чишћења и око „римске чесме“

Са немером да укажу на чињеницу колико је важно очувати животну средину чистом, а пијаћу воду здравом, волонтери су у оквиру акције „Буди вода“ организовали чишћење простора око „римске чесме, недалеко од Грачанице, прича Петар Ђорђевић.

И ту није крај приче, млади волонтери планирају да на прастору око  „римске чемсе“ поставе клупице и корпе за отпатке и то ће бити, како кажу, њихов мали допринос на очувању животне средине.

НВО „Млада активна грачаница“ је у сарадњи са “Гаја Косово“ домаћин овогодишњег међународног волонтерског кампа „Work camp“ који траје до 6. августа и  окупља младе из Енглеске, Немачке, Шпаније, Каталоније, Литваније и са Косова и Метохије.

 

Иван Миљковић