Тачи: Разграничење са Црном Гором значајно за суверенитет Косова

„Разграничење са Црном Гором је питање од значаја за територијални интегритет и суверенитет Косова, које треба да испуни тај критеријум и направи јасну дефиницију тетиторије са свим земљама са којима се граничи“, написао је на свом Фејсбук профилу косовски председник Хашим Тачи поводом дебате о разграничењу Косова и Црне Горе.

„Дебата о разграничењу са Црном Гором је тема која ће повећати транспарентност, што је неопходно за грађане, који су годину дана били таоци тог проблема“, оценио је Тачи.

„Верујем да ова расправа може довести до већег политичког и грађанског јединства и да је одређивање граница питање од значаја за територијални интегритет и суверенитет Косова, које треба да испуни тај критеријум и направити јасну дефиницију територије са свим земљама са којима се граничи“, написао је косовски председник.

Тачи наводи, „да све чињенице јасно показују, да овим споразумом Косово не губи ни педаљ своје територије, што потврђују и извори из званичне документација из, 1974., 1988., 2008., и 2015. године“.

Како је Тачи оценио, „ратификација споразума о разграничењу између две земље у интересу је оба суседа и њихових народа, због добрих суседских оноса и у духу је евро-атлантских интеграција, а од виталног је значаја за процес визне либерализације за грађане Косова“, преносе приштински медији.