Tači: Razgraničenje sa Crnom Gorom značajno za suverenitet Kosova

„Razgraničenje sa Crnom Gorom je pitanje od značaja za teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, koje treba da ispuni taj kriterijum i napravi jasnu definiciju tetitorije sa svim zemljama sa kojima se graniči“, napisao je na svom Fejsbuk profilu kosovski predsednik Hašim Tači povodom debate o razgraničenju Kosova i Crne Gore.

„Debata o razgraničenju sa Crnom Gorom je tema koja će povećati transparentnost, što je neophodno za građane, koji su godinu dana bili taoci tog problema“, ocenio je Tači.

„Verujem da ova rasprava može dovesti do većeg političkog i građanskog jedinstva i da je određivanje granica pitanje od značaja za teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, koje treba da ispuni taj kriterijum i napraviti jasnu definiciju teritorije sa svim zemljama sa kojima se graniči“, napisao je kosovski predsednik.

Tači navodi, „da sve činjenice jasno pokazuju, da ovim sporazumom Kosovo ne gubi ni pedalj svoje teritorije, što potvrđuju i izvori iz zvanične dokumentacija iz, 1974., 1988., 2008., i 2015. godine“.

Kako je Tači ocenio, „ratifikacija sporazuma o razgraničenju između dve zemlje u interesu je oba suseda i njihovih naroda, zbog dobrih susedskih onosa i u duhu je evro-atlantskih integracija, a od vitalnog je značaja za proces vizne liberalizacije za građane Kosova“, prenose prištinski mediji.