Samoopredeljenje: Tači i Veselji nosioci organizovanog kriminala na Kosovu

Predstavnici pokreta Samoopredeljenje optužili su predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova (PDK) Kadrija Veselija da su glavni nosioci organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu.

„Nedavno objavljeni delovi snimljenih telefonskih razgovora visokog zvaničnika PDK Adema Grabovcija dokazuju ono što Samoopredeljenje sve vreme tvrdi, da Kosovom vlada politička mafija“, rekli su predstavnici pokreta na konferenciji za novinare, prenosi „Koha Ditore“.
Snimljeni razgovori, smatra Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja, takođe pokazuju da kosovski lideri nemaju legitimitet da donose ključne odluke za Kosovo.

Državni tužilac Kosova Aleksander Lumezi izjavio je danas da nema dokaza za podizanje optužnica protiv visokih zvaničnika Demokratske partije Kosova (PDK), čiji su razgovori prisluškivani tokom 2011. godine, a transkripti objavljeni u medijima pre nekoliko dana.
Radi se o prisluškivanim razgovorima potpredsednika PDK i šefa poslaničke grupe ove stranke Adema Grabovcija, dok su presretnuti i razgovori sa aktuelnim predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, predsednikom Skupštine Kadri Veselijem i drugim visokim zvaničnicima najveće stranke na Kosovu.
Ljumezi je rekao da je prisluškivanje bilo zakonito i odnose se na istragu koju su vodili međunarodni istražioci u vreme kada je Grabovci bio zamenik ministra transporta i telekomunikacija.
Prema državnom tužiocu Kosova, međunarodni tužilac je imao u rukama presretnute razgovore i ocenio da nema dokaza za podizanje optužnice.