Самоопредељење: Тачи и Весељи носиоци организованог криминала на Косову

Представници покрета Самоопредељење оптужили су председника Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова (ПДК) Кадрија Веселија да су главни носиоци организованог криминала и корупције на Косову.

„Недавно објављени делови снимљених телефонских разговора високог званичника ПДК Адема Грабовција доказују оно што Самоопредељење све време тврди, да Косовом влада политичка мафија“, рекли су представници покрета на конференцији за новинаре, преноси „Коха Диторе“.
Снимљени разговори, сматра Глаук Коњуфца из Самоопредељења, такође показују да косовски лидери немају легитимитет да доносе кључне одлуке за Косово.

Државни тужилац Косова Александер Лумези изјавио је данас да нема доказа за подизање оптужница против високих званичника Демократске партије Косова (ПДК), чији су разговори прислушкивани током 2011. године, а транскрипти објављени у медијима пре неколико дана.
Ради се о прислушкиваним разговорима потпредседника ПДК и шефа посланичке групе ове странке Адема Грабовција, док су пресретнути и разговори са актуелним председником Косова Хашимом Тачијем, председником Скупштине Кадри Веселијем и другим високим званичницима највеће странке на Косову.
Љумези је рекао да је прислушкивање било законито и односе се на истрагу коју су водили међународни истражиоци у време када је Грабовци био заменик министра транспорта и телекомуникација.
Према државном тужиоцу Косова, међународни тужилац је имао у рукама пресретнуте разговоре и оценио да нема доказа за подизање оптужнице.