Граница између Косова и Црне Горе и даље спорна

У Приштини је одржана јавна дебата о спорној демаркацији границе између Косова и Црне Горе. У расправи су учествовали 110 учесника, представника власти и косовске опозиције, експерата, представника цивилног друштва и међународне заједнице. На дебати је присуствовао и амбасадор САД-а, Грег Делави.

Јавна дебата о разграничењу између Косова и Црне Горе, која је међу првим земљама признала његову независност, није донела ништа ново. Разлике у ставовима између опозиције и владајуће елите, као и између појединих експерата су остале, али су приметне и разлике у ставовима припадника владајуће коалиције.

По мишљењу опозиције, споразумом о разграничењу, који је потписан прошле године у августу, Косово губи 8 000 хектара, док косовска комисија за разграничење и представници власти тврде да Косово неће изгубити ниједан квадратни метар површине.

“Ратификација Споразума о разграничењу са Црном Гором је наша међународна обавеза и ја позивам посланике у Скупштини Косова да у дану за гласање гласају за, јер се овим споразумом поштује Декларација о независности Косова, Устав наше земље, као и Ахтисаријев план. Ратификација поштује границе проистекле из разграниичења федералних јединица бивше Југославије и ниједан метар наше територије не губимо”, рекао је на дебати косовски председник, Хашим Тачи.

Са друге стране, представници опозиције тврде да је споразум склопљен на штету Косова и његових грађана и да сигурно неће бити усвојен. Петоро чланова опозиционог покрета Самоопредељење су напустили дебату за време Тачијевог излагања јер, како је рекла Доника Кадај Ејупи, Тачи није легитимни председник Косова, не представља његове грађане и све споразуме које је склопио и потписао, били су на штету Косова.

„Ми се надамо да да ће експерти на данашњој дебати потврдити наше ставове да је Споразум о демаркацији са Црном Гором штетан по Косово и да ће га посланици Скупштине Косова одбацити. Што се тиче опција опозиције, ми смо у прошлости протестовали, сада је све враћено у оквире Скупштине, али то не значи да нећемо протестовати и у будућности“, рекао је у изјави за медије лидер Алијансе за будућност Косова, Рамуш Харадинај.

Данашњој дебати о демаркацији границе између Црне Горе и Косова, нису присуствовали представници Амбасаде Црне Горе у Приштини, као ни чланови посланичког клуба Српске листе. Ратификација споразума о разграничењу између Косова и Црне Горе, услов је који Косово мора да испуни, како би његови грађани могли коначно да путују без виза у земље Европске уније, јер је Европска комисија условила визну либерализацију Косову ратификовањем поменутог споразума у Скупштини Косова.

Анђелка Ћуп