Granica između Kosova i Crne Gore i dalje sporna

U Prištini je održana javna debata o spornoj demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore. U raspravi su učestvovali 110 učesnika, predstavnika vlasti i kosovske opozicije, eksperata, predstavnika civilnog društva i međunarodne zajednice. Na debati je prisustvovao i ambasador SAD-a, Greg Delavi.

Javna debata o razgraničenju između Kosova i Crne Gore, koja je među prvim zemljama priznala njegovu nezavisnost, nije donela ništa novo. Razlike u stavovima između opozicije i vladajuće elite, kao i između pojedinih eksperata su ostale, ali su primetne i razlike u stavovima pripadnika vladajuće koalicije.

Po mišljenju opozicije, sporazumom o razgraničenju, koji je potpisan prošle godine u avgustu, Kosovo gubi 8 000 hektara, dok kosovska komisija za razgraničenje i predstavnici vlasti tvrde da Kosovo neće izgubiti nijedan kvadratni metar površine.

“Ratifikacija Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom je naša međunarodna obaveza i ja pozivam poslanike u Skupštini Kosova da u danu za glasanje glasaju za, jer se ovim sporazumom poštuje Deklaracija o nezavisnosti Kosova, Ustav naše zemlje, kao i Ahtisarijev plan. Ratifikacija poštuje granice proistekle iz razgraniičenja federalnih jedinica bivše Jugoslavije i nijedan metar naše teritorije ne gubimo”, rekao je na debati kosovski predsednik, Hašim Tači.

Sa druge strane, predstavnici opozicije tvrde da je sporazum sklopljen na štetu Kosova i njegovih građana i da sigurno neće biti usvojen. Petoro članova opozicionog pokreta Samoopredeljenje su napustili debatu za vreme Tačijevog izlaganja jer, kako je rekla Donika Kadaj Ejupi, Tači nije legitimni predsednik Kosova, ne predstavlja njegove građane i sve sporazume koje je sklopio i potpisao, bili su na štetu Kosova.

„Mi se nadamo da da će eksperti na današnjoj debati potvrditi naše stavove da je Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom štetan po Kosovo i da će ga poslanici Skupštine Kosova odbaciti. Što se tiče opcija opozicije, mi smo u prošlosti protestovali, sada je sve vraćeno u okvire Skupštine, ali to ne znači da nećemo protestovati i u budućnosti“, rekao je u izjavi za medije lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj.

Današnjoj debati o demarkaciji granice između Crne Gore i Kosova, nisu prisustvovali predstavnici Ambasade Crne Gore u Prištini, kao ni članovi poslaničkog kluba Srpske liste. Ratifikacija sporazuma o razgraničenju između Kosova i Crne Gore, uslov je koji Kosovo mora da ispuni, kako bi njegovi građani mogli konačno da putuju bez viza u zemlje Evropske unije, jer je Evropska komisija uslovila viznu liberalizaciju Kosovu ratifikovanjem pomenutog sporazuma u Skupštini Kosova.

Anđelka Ćup