Стојановић и Брату обишли Пројектни биро у Грачаници

Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић, амбасадор Норвешке Јан Брату и директор Канцеларије за заједнице Иван Томић, обишли су данас Пројектни биро у Грачаници и разговарали о приоритетним пројектима чија је реализација обухваћена у оквиру платформе „Наш план“

Пројектни биро у Грачаници основан је захваљујући подршци норвшеке Владе и амбасади те земље у Приштини. Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић је појаснио да је разлог њихове посете како би се уверили, „шта је и колико је урађено на пројектима, чија је реализација предвиђена Нашим планом“.

“Од идеје, дошли смо и до системског решења, које сада даје прве производе, нагласио је Стојановић.

„Погледали смо пројекте које смо направили, остаје нам да караван, који је из Велике Хоче већ прешао у Прилужје и Племетину, обезбеди још боље пројекте и настави да путује даље, обилази друге средине, направи још боље пројекте“.

STA43149
Бранимир Стојановић, заменик премијера Косова

Заменик косовског премијера је нагласио да је проналажење донатаора за пројекте који су дефинисани као приритетни, фаза која предстоји.

„За неке од њих смо обезбедили средства, за многе нисмо и остаје нам за задатак да обезбедимо средства и за њих и тако у потпуности спроведемо оно што јесте наш план“, рекао је Стојановић.

Похваливши тим који је радио на пројектним документима, у која је имао увид, амбасадор Норвешке на Косову Јан Брату је нагласио да ће добро осмишљени пројекти наћи и пут до донатора.

„ Убеђен сам да ће ово помоћи да много лакше дођете до средстава за разне пројекте за потребе ваше заједнице на целом Косову. Ово је друга фаза, очекујем наставак следећих фаза до потпуне реализације ових пројекатних планова“, рекао је Брату.

STA43155
Јан Брату, норвешки амбасадор на Косову

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић је појаснио и зашто се за реализацијом пројеката у оквиру „Нашег плана“ кренуло из мањим српских средина на Косову.

„Кренули смо из најугроженијих средина јер оне имају најмање институција, најмање ресурса и механизама да  уложе у овакве пројекте. Локалне самоуправе попут Грачанице или Штрпца имају могућности да саме исфинансирају људе или агенције које ће им направити пројекте, ове средине то немају. Кренули смо од намањих и најугроженијих и тако ћемо се кретати до најразвијенијих општина и средина, јер сматрамо да је то правилан однос“, навео је Стојановић.

Пројектни Биро у Грачаници оформљен је у оквиру пројекта који финансира Норвешка Влада, а који се имплементира преко Канцеларије за заједнице и организације ЦСД.

 

Иван Миљковић