Ђурић: Због уласка у ЕУ из Устава се неће брисати преамбула

Србија неће из Устава мењати оно што је уверење 90% грађана, а покрајина би требало да у свој устав унесе институционалну везу са Србијом, каже Марко Ђурић.
Гостујући у Кажипрсту ТВ Б92, он је рекао да се због уласка у ЕУ из српског Устава неће брисати преамбула, „заснована на историјским, политичким и моралним аргументима“.

Ђурић каже да је за Београд у преговорима с Приштином и даље прво питање Заједница српских општина и тврди да Едита Тахири стално „износи искривљено виђење стварности“.

„Имали смо досад најдуже разговоре у Бриселу, озбиљно мучне. Госпођа Тахири своје виђење света приказује јавности као реалност, иако је то неко искривљено огледало стварности“, рекао је Ђурић.

Шеф канцеларије за КиМ наводи да Едита Тахири релативизује цео преговарачки процес и „ставља се у улогу ЕУ“ када говори о томе када ће бити отворен мост на Ибру.

„Док цела Улица краља Петра не постане пешачка зона, отварања моста не може бити. За нас је важна безбедност у Митровици, мора се обезбедити то да не могу конвоји да улећу из јужног у северни део Митровице. Нама је важно да пункт Кфора буде у близини“, навео је Ђурић.

На питање зашто се то о чему се разговара у Бриселу „не стави на папир“, већ свака страна свом делу јавности износи своје виђење ствари, Ђурић каже:

„Тахири оштећује тиме свој кредибилитет. Ми смо у четири ујтру седели са најближим сарадницима Федерике Могерини и она је тим људима дала реч да неће износити своје интерпретације, то неки своје измишљено виђење, па је опет то урадила“.

Како каже, она је тако „поново покушала да профитира на неколико сати у својој јавности“.

„Верујте, то што ја кажем да мост неће бити отворен док улица не буде пешачка зона, то ће пренети и албански медији па ће она опет испасти смешна“, каже Ђурић.

Према његовим речима, засад нема услова и потребе да српски и косовски премијер седну за сто.

„Председник владе је показао да када треба да се заложи за српске интересе, када треба да се уради нешто храбро у процесу нормализације, он је ту, исто као и када треба да се каже не. Али засад на највишем нивоу нема разговора, ми смо на то спремни, када се створе услови“, каже Ђурић.

Такође, навео је да за Србију ништа не значе разговори косовских власти са Црном Гором око демаркације границе, јер не може „лажна држава“ мењати границе Србије.

 

(Б92)