Проблеми Срба незапосленост, безбедност, узурпација имовине, право на јези и писмо

Представници посланичког клуба „Српска листа“ посетили су општине на КиМ у којима живи српска заједница, а шеф тог посланичког клуба Славко Симић изјавио је да је један од проблема са којима се Срби суочавају незапосленост због непоштовања законског минимума од 10 одсто од броја запослених у органима локалне власти, која су резервисана за мањинске заједнице.
Такође, као проблеме Срба, Симић је навео и узурпацију имовине, неефикасан правосудни систем, безбедност, буџетско финансирање на локалном нивоу и непоштовање права на употребу језика и писма.

Симић је данас о посетама говорио пред посланицима косовске скупштине, док ће сам извештај о њима са препорукама бити представљен јавности наредних дана, а затим ће, како је саопштила „Српска листа“, бити прослеђен посланицима, Влади и међународним представницима на Косову.

Чланови „Српске листе“ посетили су Ранилуг, Ново Брдо, Пећ, Грачаницу, Ђаковицу, Лепосавић, Приштину, Партеш, Клокот, Обилић, Вучитрн, Исток и села Гораждевац и Велика Хоча.

Говорећи у парламенту, Симић је указао да је у оклоностима које владају на Косову, у неповољном правно-економском амбијенту, посета представника Српске листе општинама у којима живе Срби, неопходан искорак како би се препознали и решили проблеми који утичу на квалитет њиховог живота.

Како је рекао, представници „Српске листе“ су желели да, као легално изабрани представници грађана, посете општине на Косову у којима живе Срби како би се у непосредним разговорима са локалним представницима и грађанима информисали о њиховим потребама и проблемима.

Представници „Српске листе“ су, истакао је, посећивали општине са српским већинским становништвом, али и оне у којој Срби чине знатну мањину.

Према његовим речима, локални инфраструктурни, али и други проблеми јављају се без обзира да ли се ради о општинама у којима Срби чине већину или је реч о општинама у којој су Срби у знатној мањини.

„Посете су резултирале значајним одзивом и подршком грађана, представника локалне власти, а такође значајну подршку добили смо и од представника међународне заједнице“, рекао је Симић.

Посетама се, како је рекао, код грађана ствара осећај да на страни легитимно изабраних представника парламента постоји воља, жеља и одлучност за решавањем проблема који утичу на квалитет живота српске, али и других мањинских заједница.

Симић се на крају захвалио председницима општина на сарадњи, изразивши наду да ће се она унапредити и ојачати.