Osude napada na Skupštinu Kosova. Tekst deklaracije, kamen spoticanja opozicije i vlasti

Posle sinoćnjeg napada granatom na zgradu Skupštine Kosova, u kome osim materijalne štete, na sreću niko nije povređen, kosovski Parlament je danas nastavio zasedanje. Sednica je počela čitanjem teksta Deklaracije u kome se osuđuje napad na Skupštinu, ali je opozicija, predvođena pokretom Samoopredeljenje, imala zamerke na pomenuti tekst.

Na početku današnjeg zasedanja Skupštine Kosova predloženo je usvajanje zajedničke Deklaracije, kojom se osuđuje napad na Skupštinu. Poslanici pokreta Samooprednjenje i jednog dela vladajućih partija usprotivili su se tekstu predloženog dokumenta.

U tekstu koji je pročitan na samom početku zasedanja, napad na Parlament se najopštije osuđuje, uz ocenu da se radi o napadu na državu Kosovo, što je, kako se naglašava, protiv interesa građana i političkih vrednosti kojima političke partije teže.

Deo teksta Deklaracije, u kome se navodi da se političke nesuglasice trebaju rešavati samo političkim dijalogom i da se politički ciljevi ne mogu postići nasiljem, izazvao je polemiku i nezadovoljstvo predstavnika opozicije.

Iz Samoopredeljenja navode da Deklaracija aludira kako je napad na Skuptšinu Kosova, rezultat političkih nesporazuma, odnosno, da iza njega stoji opozicija.

napad
Policija je blokirala ulicu u blizini Skupštine Kosova

 

Raketnim bacačem na Skupštinu

Jaka eksplozija uznemirila je sinoć, oko 23 časa, stanovnike strogog centra Prištine kada je na zgradu Skupštine Kosova ispaljen projektil iz raketnog bacača.  Prema informacijama iz kosovske policije, projektil je, najverovtnije, ispaljen sa motora u pokretu i osim materijalne štete, nema povređenih.

Portparol kosovske policije Daut Hodža kaže da je policija na mestu incidenta pronašla ostatke raketnog bacača i molotovljeve koktele, a nešto južnije od skupštinske zgrade,  u naselju Aktaš, spaljen motor, sa koga su, pretpostavljaju u policiji, napadači ispalili projektil.  Policija sumnja da su napad na skupštinsko zdanje organizovali pojedinci povezani sa ćelijama ISIL koje deluju na Kosovu. Elektronski mediji u Prištini prenose i da su u istragu uključeni i eksperti iz KFOR-a i EULEKSA.

sulm-kuvend
Foto AFP

 Napad na Skupštinu, destabilizacija Kosova

Osuda i oštre rekacije, posle napada na kosovski Parlament, stižu od predstavnika vlasti i međunarodnih zvaničnika na Kosovu. Zajedničko je to da se napad na Skupštinu ocenjuje kao napad na nezavisnost Kosova.

Premijer Isa Mustafa je na svom Fejsbuk profilu napisao da „ nikom neće biti dozvoljeno da teroriše institucije države“.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji je pozvao političke stranke da se „ jasno distanciraju od postupaka kojima se želi destabilizacija zemlje“.  Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, zahteva pronalaženje i kažnjavanje počinioca, granatiranja Skupštine Kosova.

„Nasilje i jezik koji potpaljuje nasilje, neprihvatljivi su u demokratijama“, napisao je na Tviter nalogu američki ambasador na Kosovu Greg Delavi, koji je „šokiran napadom“.  Napad je osudila i Kancelarije Evropske Unije na Kosovu i pozvalala zvanične institucije da pronađu odgovorne i privedu ih zankonu.

 

I.M.