Rašić: Sve manje šanse za usvajanje Zakona o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore

Prištinski elektronski mediji su ranije danas preneli informaciju da je odgovornost za granatiranje Skupštine Kosova preuzela grupa „Rugovisti“, koja  je sebe nazvala prema pograničnom pojasu između Kosova i Crne Gore, oko Rugovske klisure. Navodno, na svom fejsbuk profilu „Rugovisti“ ističu, da su oni branili teritoriju Kosova oružjem i da neće dozvoliti da ona bude izgubljena demarkacijom granice sa Crnom Gorom.

O kakvoj je grupi reč?  Da li iza granatiranja kosovskog parlamenta stoje „Rugovisti“ ili manje grupacije koje čine ćelije Islamske države na Kosovu, kako se, pozivajući se na policijske izveštaje, spekulisalo u štampi, još uvek se ne zna.

„Ni policija Kosova, ni obaveštajne službe nemaju pouzadne informacije o tome ko je i sa kakvim motivom, izvrišio napad na zgradu Skupštine Kosova, i to je razlog što niko od zvaničnika nije izašao sa novim informacijama u javnost“, kaže poslanik liste Srpska u Skupštini Kosova, Nenad Rašić.

Rašić napominje da su poslanici na današnjem zasedanju Skupštine zahtevali od ministra policije nove detalje u vezi sa istragom i motivima napada, ali da se to do kraja sednice nije dogodilo.

„To meni govori da nema informcija o tome ko je izvršio napad i koji su motivi za to“, kaže Nenad Rašić i dodaje da: „Potporu sumnji da je napad, možda, izvršila neka vrlo specifična grupacija, daje i činjenica da je u prištinskom naselju Tok Bašta, pronađen motor koji je korišten u napadu“.

260983

Iako su elektronski mediji u Prištini naveli da se napad na zgradu kosovskog parlamenta dogodio veče pred skupštinsku raspravu o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, demarkacija nije bila na dnevnom redu današnjeg zasedanja, ističe Rašić.

„ Ta tačka nije bila ni na predsedništvu Skupštine da bi se o njoj raspravljalo u paralamentu, kaže Rašić.

Pitanje demakracije granične linije između Kosova i Crne Gore, kako vreme prolazi, postaje sve osetljivije, ocenjuje Rašić i upozorava da se tako umanjuju i šanse da Skupština verifikuje ovaj dokument.

„ Bez obzira kako to delovalo i što se atak na parlament tumači kao akt idividualaca, to će opet uticati na jedan deo poslanika. Što više vreme bude prolazilo sve su manje šanse da će verifokovanje demarkacije sa  Crnom Gorom biti obavljeno u Skupštini Kosova“.

Rašić kaže da srpski poslanicu u skupštini Kosova još uvek nemaju  stav o tome kako će glasati kada se Zakon o demakraciji granice Crne Gore i Kosova nađe na dnevnom redu Skupštine.

„Očekujem da će glasanje kod srpskih poslanika biti po principu pola-pola. Sve još uvek visi u vazduhu“, kaže Rašić i dodaje:

„Biće teško poslanicima da donesu odluku, da s jedne strane zaštite interese Srba, a sa druge da budu konstruktivni u skladu sa situacijom u kojoj se nalazi kosovsko društvo“, naveo je poslanik liste Srpska u Skupštini Kosova, Nenad Rašić.