Рашић: Све мање шансе за усвајање Закона о демаркацији границе између Косова и Црне Горе

Приштински електронски медији су раније данас пренели информацију да је одговорност за гранатирање Скупштине Косова преузела група „Руговисти“, која  је себе назвала према пограничном појасу између Косова и Црне Горе, око Руговске клисуре. Наводно, на свом фејсбук профилу „Руговисти“ истичу, да су они бранили територију Косова оружјем и да неће дозволити да она буде изгубљена демаркацијом границе са Црном Гором.

О каквој је групи реч?  Да ли иза гранатирања косовског парламента стоје „Руговисти“ или мање групације које чине ћелије Исламске државе на Косову, како се, позивајући се на полицијске извештаје, спекулисало у штампи, још увек се не зна.

„Ни полиција Косова, ни обавештајне службе немају поузадне информације о томе ко је и са каквим мотивом, извришио напад на зграду Скупштине Косова, и то је разлог што нико од званичника није изашао са новим информацијама у јавност“, каже посланик листе Српска у Скупштини Косова, Ненад Рашић.

Рашић напомиње да су посланици на данашњем заседању Скупштине захтевали од министра полиције нове детаље у вези са истрагом и мотивима напада, али да се то до краја седнице није догодило.

„То мени говори да нема информција о томе ко је извршио напад и који су мотиви за то“, каже Ненад Рашић и додаје да: „Потпору сумњи да је напад, можда, извршила нека врло специфична групација, даје и чињеница да је у приштинском насељу Ток Башта, пронађен мотор који је кориштен у нападу“.

260983

Иако су електронски медији у Приштини навели да се напад на зграду косовског парламента догодио вече пред скупштинску расправу о демаркацији граничне линије са Црном Гором, демаркација није била на дневном реду данашњег заседања, истиче Рашић.

„ Та тачка није била ни на председништву Скупштине да би се о њој расправљало у параламенту, каже Рашић.

Питање демакрације граничне линије између Косова и Црне Горе, како време пролази, постаје све осетљивије, оцењује Рашић и упозорава да се тако умањују и шансе да Скупштина верификује овај документ.

„ Без обзира како то деловало и што се атак на парламент тумачи као акт идивидуалаца, то ће опет утицати на један део посланика. Што више време буде пролазило све су мање шансе да ће верифоковање демаркације са  Црном Гором бити обављено у Скупштини Косова“.

Рашић каже да српски посланицу у скупштини Косова још увек немају  став о томе како ће гласати када се Закон о демакрацији границе Црне Горе и Косова нађе на дневном реду Скупштине.

„Очекујем да ће гласање код српских посланика бити по принципу пола-пола. Све још увек виси у ваздуху“, каже Рашић и додаје:

„Биће тешко посланицима да донесу одлуку, да с једне стране заштите интересе Срба, а са друге да буду конструктивни у складу са ситуацијом у којој се налази косовско друштво“, навео је посланик листе Српска у Скупштини Косова, Ненад Рашић.