Доња Гуштерица: Лепо је кад се у селу нешто понови

У Доњој Гуштерици су завршени радови на асфалтирању три улице у ужем центру села, а очекује се да за неколико дана буду окончани и радови на асфалтирању четврте, улице Кнеза Лазара.

У дужини од 1. 500 метара постављен је асфалт у улицама Кнегиње Љубице, Петра Павловића и епископа Нићифора.

„ У овој улици је од јесени до пролећа било блата до колена“, прича Благојка Миливојевић и додаје:

„Ево дочекасмо коначно да газимо по асфалту, а пре годину дана смо добили и канализацију. Tо је спас и за село и за нас. Како је било раније боље и да се не присећам, каже Благојка, чија се породична кућа налази у улици Кнегиње Љубице.

„Од кад знам за себе, у овој улици је било проблема кад почну кише“, прича Срећко Крстић, и додаје да је задовољан радовима. „Пут је насипан шљунком и асфалтиран, све по пропису, сада ће и нама и деци, кад крену у школу, бити много лакше. Лепо је кад се у селу нешто понови“, каже Срећко.

Доња Гуштерица: Лепо је кад се у селу нешто понови

„Асфалтирање четири улице у Доњој Гуштерици било је од приоритетне важности“, каже председник Привременог органа општине Липљан, Златибор Лазић. Он додаје да је овиме решен проблем који су имали мештани овог дела Доње Гуштерице, а који се јављао с првим кишним данима.

„ У плану је да се ових дана приведе крају и асфалтирање четврте, улице Кнеза Лазара, тако да ћемо добити близу 1. 500 метара асфалта у ширем центру села, чиме ће бити решен још један од овдашњних комуналних проблема“,  каже Лазић.

„ Полако уводимо комунални ред и овде“, истиче Лазић, и додаје да су у селу постављени контејнери за смеће, а један од будућих задатака за надлежне из локале самоуправе и овдашње месне заједнице биће ревитализација постојеће електро-мреже и замена дотрајалих стубова за струју, новим бетонским.

„Оно што је приоритет је урађено, али предстоји нам још доста тога“, истиче Лазић.

У саставу Месне заједнице Доња Гуштерица улазе села Горња Гуштерица, Добротин и Ливађе, а она броје више од 3.000 становника.

„Самим тим, постоје и реалне потребе овдашњих Срба за много чиме. Поставили смо листу приоритета и један по један проблем у сарадњи са Општином Грачаница, полако решавамо“, прича Златибор Лазић.

Доња Гуштерица: Лепо је кад се у селу нешто понови

У селу је у току и санација Дома културе. На објекту се изводе радови на замени постојеће столарије. Како нам је речено, замисао је да омладина добије простор у коме би се окупљали, забављали али и организовали радионице или курсеве страних језика.

„Важно је и да млади из наше три средине добију адекватан простор, где би могли да се окупљају, друже и раде нешто корисно за своју заједницу“, каже Лазић.

Председник општине Грачаница, Владета Костић и начелник Косовског округа, Срђан Петковић обишли су асфалтиране улице у Доњој Гуштерици.

Из одељења за Урбанизам општине Грачаница наводе да су осим асфалтирања насипане и банкине, док су у појединим улицама постављени  лежећи полицајци. Општина Грачаница је инвестирала радове у оквиру дугорочног пројекта, „Асфалтирање локалних улица у Општини” којим је у наредне две године предвиђено асфалтирање улица у готово свим селима на територији наше општине.

 

Иван Миљковић