Donja Gušterica: Lepo je kad se u selu nešto ponovi

U Donjoj Gušterici su završeni radovi na asfaltiranju tri ulice u užem centru sela, a očekuje se da za nekoliko dana budu okončani i radovi na asfaltiranju četvrte, ulice Kneza Lazara.

U dužini od 1. 500 metara postavljen je asfalt u ulicama Kneginje Ljubice, Petra Pavlovića i episkopa Nićifora.

„ U ovoj ulici je od jeseni do proleća bilo blata do kolena“, priča Blagojka Milivojević i dodaje:

„Evo dočekasmo konačno da gazimo po asfaltu, a pre godinu dana smo dobili i kanalizaciju. To je spas i za selo i za nas. Kako je bilo ranije bolje i da se ne prisećam, kaže Blagojka, čija se porodična kuća nalazi u ulici Kneginje Ljubice.

„Od kad znam za sebe, u ovoj ulici je bilo problema kad počnu kiše“, priča Srećko Krstić, i dodaje da je zadovoljan radovima. „Put je nasipan šljunkom i asfaltiran, sve po propisu, sada će i nama i deci, kad krenu u školu, biti mnogo lakše. Lepo je kad se u selu nešto ponovi“, kaže Srećko.

Donja Gušterica: Lepo je kad se u selu nešto ponovi

„Asfaltiranje četiri ulice u Donjoj Gušterici bilo je od prioritetne važnosti“, kaže predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Zlatibor Lazić. On dodaje da je ovime rešen problem koji su imali meštani ovog dela Donje Gušterice, a koji se javljao s prvim kišnim danima.

„ U planu je da se ovih dana privede kraju i asfaltiranje četvrte, ulice Kneza Lazara, tako da ćemo dobiti blizu 1. 500 metara asfalta u širem centru sela, čime će biti rešen još jedan od ovdašnjnih komunalnih problema“,  kaže Lazić.

„ Polako uvodimo komunalni red i ovde“, ističe Lazić, i dodaje da su u selu postavljeni kontejneri za smeće, a jedan od budućih zadataka za nadležne iz lokale samouprave i ovdašnje mesne zajednice biće revitalizacija postojeće elektro-mreže i zamena dotrajalih stubova za struju, novim betonskim.

„Ono što je prioritet je urađeno, ali predstoji nam još dosta toga“, ističe Lazić.

U sastavu Mesne zajednice Donja Gušterica ulaze sela Gornja Gušterica, Dobrotin i Livađe, a ona broje više od 3.000 stanovnika.

„Samim tim, postoje i realne potrebe ovdašnjih Srba za mnogo čime. Postavili smo listu prioriteta i jedan po jedan problem u saradnji sa Opštinom Gračanica, polako rešavamo“, priča Zlatibor Lazić.

Donja Gušterica: Lepo je kad se u selu nešto ponovi

U selu je u toku i sanacija Doma kulture. Na objektu se izvode radovi na zameni postojeće stolarije. Kako nam je rečeno, zamisao je da omladina dobije prostor u kome bi se okupljali, zabavljali ali i organizovali radionice ili kurseve stranih jezika.

„Važno je i da mladi iz naše tri sredine dobiju adekvatan prostor, gde bi mogli da se okupljaju, druže i rade nešto korisno za svoju zajednicu“, kaže Lazić.

Predsednik opštine Gračanica, Vladeta Kostić i načelnik Kosovskog okruga, Srđan Petković obišli su asfaltirane ulice u Donjoj Gušterici.

Iz odeljenja za Urbanizam opštine Gračanica navode da su osim asfaltiranja nasipane i bankine, dok su u pojedinim ulicama postavljeni  ležeći policajci. Opština Gračanica je investirala radove u okviru dugoročnog projekta, „Asfaltiranje lokalnih ulica u Opštini” kojim je u naredne dve godine predviđeno asfaltiranje ulica u gotovo svim selima na teritoriji naše opštine.

 

Ivan Miljković