Ко је убио Пантелију и Ивана у Гораждевцу, пре 13 година?

Данас је у Гораждевцу код Пећи, служен парастос дечацима, убијеним 13.августа 2003.године, док су се купали на реци Бистрици, око 500 метара, удаљеној од центра села. Иако је Косовска полиција саслушала око 75 сведока и претресла око стотинак кућа, како је саопштио УНМИК, кривци никада нису приведени пред лице правде.

Пре 13 година, на данашњи дан, убијени су Пантелија Дакић (12) и Иван Јововић (19), а тешко рањени: Ђорде Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13). За злочин никада нико није одговарао, а Еулекс је због недостатка доказа, 2012.године затворио истрагу, коју је преузео од УНМИКа.

На тринаестогодишњицу стравичног злочина, бол није мањи, кажу родитељи убијених дечака.

„Није ово обичан злочин… Ја разумем да може неко неког да убије, да киднапује, али да пуцаш у 100 голе деце, са 78 метака у два рафала и једном појединачно, то је злочин над злочинима“, каже отац убијеног Пантелије Дакића.

Ко је убио Пантелију и Ивана у Гораждевцу, пре 13 година?

Парастос убијеним дечацима, којем је присуствовало стотинак мештана овог метохијског села, служио је игуман манастира Високи Дечани, Сава Јањић, уз саслужење монаштва и свештенства Епархије Рашко-призренске. Нико од званичника Срба у косовским институцијама није присуствовао парастосу, а Канцеларију Владе Србије за Косово и Метохију, представљао је саветник Марка Ђурића, Зоран Бојовић. Чланови кабинета заменика косовског премијера, Бранимира Стојановића, положили су цвеће на споменик погинулима.
Игуман Сава Јањић је позвао житеље Гораждевца да остану на својим огњиштима.

“Господ Бог нека вас укрепи, нека укрепи пре свега породице пострадале деце и оне који су били повређени, који су можда овде међу нама сада и који су порасли. Господ Бог нека укрепи све оне који живе у овом селу, да у љубави и слози останемо чврсти на темељима које су оставили наши преци”, рекао је игуман Сава Јањић.

У Гораждевцу данас живи око 700 становника, што је мање од једне трећине, који су живели ту пре 1999.године.

А.Ћ.