“Расељени у Црној Гори изложени дискриминацији”

Други пут, у последњих десетак дана, председник Српске листе, Славко Симић, обишао је расељене у Подгорици и Сутомору, уручивши њиховим активистима из Савеза удружења расељених у Црној Гори и Удружења “Космет”, обећану помоћ у канцеларијском материјалу и техничким средствима.

Расељени у Црној Гори су незадовољни својим неграђанским статусом и изложени су озбиљној дискриминацији, истичу њихови представници. Такође, расељени у Црној Гори се надају да ће се стећи услови за њихов повратак на Косово, што је жеља већине.

„То што нема повратка или је он минималан, то говори о неуспеху међународних мисија, у првом реду УНМИК-а и КФОР-а, чији мандат је био да омогуће безбедан живот свима у покрајини, као и повратак прогнанима. Иако на основу свега што смо до сада видели и доживели, више нисмо оптимисти, верујемо да под притиском Брисела и даље има наде да заживи Заједница српских општина на КиМ, кроз коју видимо шансу да се реализују и конкретни повратнички пројекти”, казао је председник Савеза удружења расељених у ЦГ, Миленко Јовановић.

Током састанака у Сутомору и Подгорици констатовано је како је веома добро што Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије, приштинско Министарство за заједнице и повратак и руководство Српске листе у последње време имају конкретну сарадњу са кровном расељеничком асоцијацијом и што су учестале посете представника та три субјекта косметским расељеницима у Црној Гори, истиче се у саопштењу Српске листе, достављеном медијима после Симићеве посете Црној Гори.

Расељене у одмаралишту Феријалног савеза Косова и Метохије у Сутомору је посебно интеросовало како напредује пројекат изградње насеља „Сунчана долина“, на северу Косова. Симић је упознао расељене да изградња „Сунчане долине“ тече планираном динамиком, наводећи да очекује да се по завршетку градње насеља, у њему нађе значајан број расељених из Црне Горе који су решени да живот са својим породицама наставе на простору Косова и Метохије.

И на састанку у Црној Гори, Симић је подсетио да је данас тринаесета годишњица од убиства српских дечака на реци Бистрици у Гораждевцу, за које нису пронађени кривци, упутивши апел истражним органима на Косову, а посебно представницима Еулекс мисије, да коначно расветле овај злочин и починиоце приведу правди.

„То је минимум потребног да би грађани стекли институционално поверење које је веома важно да би косметски Срби осећали сигурност и владавину права. Сигурност и владавина права су најважнији када је у питању повратак расељених, али и опстанак осталих Срба и неалбанаца који живе на Косову и Метохији “, закључио је Симић.

А.Ћ.