Нема више Парка мира

Почеће такозвана ревитализација моста, те неће почети, те Срби не поштују Бриселски споразум, те Албанци желе насилно на север… Мост ће бити отворен у октобру, па у јуну…

Све смо то слушали месецима, а на мосту, једном од пет, који повезују север и југ некада једног града, почиње санација данас, 14. августа 2016. године.

Адријана Хоџић, шефица администрације општине Северна Митровица каже да не разуме шта има да се санира на том мосту.

“Тај мост је нов. Ово је политичка прича и најбоље решење је био Парк мира, у који су долазили и Срби и Албанци, чак и младенци, после званичне церемоније да се сликају”.

Овај такозвани главни мост на реци Ибар запамтио је 120 сукоба у протеклих седамнаест година, каже новинар Зоран Влашковић.

“Били су то насилни покушаја Албанаца да пређу на север и у тим покушајима, за ових седамнаест година, погинуло је двоје Срба и око 300 повређено, што од гумених метака,што од бојеве муниције”, каже Влашковић.

Грађани Митровице имају подељена мишљења о отварању моста. Албанци са југа мисле да је тај мост требало давно отворити за саобраћај, док Срби са севера изражавају бојазан. Албанци који живе на северу, такође мисле да је крајње време да се мост отвори за саобраћај и за несметан пролаз свима који то желе.

“Одавно је требало отворити мост”, каже становник Северне Митровице, Скендер Пећи (70), док његова суграђанка Гордана Костић мисли да да је Парк мира био најбоље решење и најбезбедније за све.

Нема више Парка мира

“Мислим да нема никаквих опасности од отварања моста”, каже Албанац из јужног дела, кога смо срели како шета на мосту, а који није желео да нам каже своје име.

З.Димић, расељена из Вучитрна, присећа се свих сукоба на мосту и каже да се боји, посебно за омладину.

“Ја баш нешто нисaм задовољна што ће се тај мост по завршетку радова у поптуности отворити, јер сви ми који живимо у северној Митровици знамо да су све провокације и сви напади управо долазили преко тог моста, из јужног дела града”, каже Димићева.

„Од средине јуна 2014.године, уместо бетонске барикаде, на овом мосту је био Парк мира, који су грађани Северне Митровице сами поставили. Споразумом у Бриселу је предвиђено отварање моста за саобраћај”, каже градоначелник Горан Ракић и додаје: “ На основу споразума, мост треба бити отворен до 20.јануара наредне године, а радови почињу данас.”

На сајту Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, пише да ће средствима Европске Уније, са обе стране моста бити изграђени кружни токови, док ће главна улица у Северној Митровици, улица Краља Петра, бити пешачка зона.То је потврдио и градоначелник Горан Ракић, који тврди да је безбедност грађана на првом месту и зато је планирано да са обе стране буду пунктови КФОР-а, Еулекса и Косовске полиције.

Јутрос је почело уклањање Парка мира, а грађани, са којима смо разговарали, и са једне и са друге стране, очекују ново лице главног моста на Ибру, прибојавајући се да не буде опет немира.

А.Ћ.