Тачи у Гораждевцу: Деца су убијена од злочиначке руке, не од државе

Председник Косова Хашим Тачи положио је данас венац крај спомен плоче деци убијеној у Гораждевцу. Тачи је позвао да се починиоци овог, још увек нерасветљеног напада на децу која су се купала на Бистрици, приведу правди.

„Данас сам положио венац у знак сећања на злочиначки напад над младима из Гораждевца, који се догодио пре 14 година и у коме су убијена двојица и рањена четворица младића“, рекао је Тачи обраћајући се новинарима. Он је додао да је „право на живот основно право за све“.

„Ово право би требало да се примени и за 400 албанске деце, млађе од 15 година, која су“, како је нагласио,“убијена од стране државе Србије“.  Међутим, навео је Тачи, „ деца из Гораждевца убијена су од злочиначке руке, не од стране државе“.

Обећавши да ће убудуће радити на томе да сваки злочин буде расветљен и кажњен, косовски председник је рекао:

„Заклињем се да неће бити силне ни злочиначке руке која ће убити будућност, игру и радост деце на Косову!“

Photo2

Косовски председник је позвао и на расветљавање судбине свих несталих особа, било да су Албанци, Срби, Роми или припадници других заједница.

„Данас, када радимо на изграњи мира, помирења и сарадње међу народима у региону, важно је нагласити да је правда неохпходна за истинско помирење“, рекао је Тачи и додао „да је помирење између Албанаца и Срба могуће и да ће се и то догодити“.

„Овај корак значи мир за регион“, закључио је косовски председник Хашим Тачи, након полагања венца крај спомен – облежја убијеним српским дечацима у Гораждецу.