Скуланево добија воду

Село Скуланево код Липљана ускоро ће бити прикуључено на систем за водоснабдевање из Врела. Тиме ће трајно бити решен проблем мештана који воду за пиће користе из сеоских бунара.


Срби из Скуланева одавно муче муке са водом. Село се налази у близини Ситнице која непогрешиво, с јесени и с пролећа, плави овај приобални део.

„Јаке кише у пролеће или у јесен праве нам проблеме сваке године. Бунари у селу се замуте и тада воде нема ни за лек“, прича Југослав Станковић чија се кућа налази на стотинак метара од речног корита.

„ Вода се толико замути у бунарима да ни стока неће да је пије“, каже Југослав.

Мештани не гарантују да је  вода у сеоским бунарима бактериолошки и хемијски исправна ни у летњим месецима, али је користе јер друге немају.

Њиховим мукама назире се крај. Прошле недеље започели су радови на прокопавању канала. У свакој улици се  развлаче  цеви за воду која би требало да стигне до сваког домаћинства.

Радове на изградњи водоводне мреже у Скуланеву изводи Компаније Хидро – пројект из Приштине.

Скуланево добија воду
Фото: GracanicaOnline

           

       Шта вреде бунари кад вода није за пиће!


У сарадњи са Општином Грачаница, за изградњу водоводне мреже у  Скуланеву, Лепини, Батусу, Радеву и Сувом Долу, финансије је обезбедила швајцарска Агениција за развој. Како је за GracanicaOnline потрвдио један од службника Агенције, за пројекaт изграње водовода у пет села у општини Грачаница обезбеђено је близу 650. 000 евра.


Бранислав Милић и његов млађи комшија, Беким Бајрами, стоје крај ровокопача који захвата последњу громаду земље и завршава радове у њиховој улици.

„Надгледамо радове кад их већ нико не надгледа“, кажу у шали и притом дају прецизне инстуркције багеристи где се налазе канализационе цеви, како их овај не би покидао.

„Вода много значи и за ово наше село и за читаву околину, никада нисмо имали „градску“ воду“, прича Бранислав Милић.

„Да се разумемо!“, појашњава Бранислав, „ми бунаре имамо, ал, шта вреди кад вода није за пиће, користимо је, ето, на своју одговорност“.

Скуланево добија воду
мештани надгледају радове

Само једну улицу ниже, чује су бучно негодовање, багериста је закачио и пробио канализациону цев, радници су привремено преко ње ставили пластичну врећу и набацали нешто земље док у потпуности не санирају квар.

„Ово не може овако“, љути се деда Југослав док објашњава радницима, „мора да водите рачуна, јел имате ви неки план где гледате док копате или тако, на тамин“, пита радника, који га у чуду посматра јер очигледно не разме ни реч српског.

„Сутра ћу ја да пораним па идем право у Општину! Не може то тако, једно правите друго кварите“, виче љутито деда Југослав.

Скуланево добија воду
фото: GracanicaOnline

Проблем је убрзо решен, долази старији радник који је знао српски. Деда Југославу објашњава да су они као извођачи радова у обавези да надокнаде сваки квар који се деси у току радова на водоводној мрежи у селу.

Скуланево добија воду
Фото: GracanicaOnline

Багериста наставља посао, радници истоварају цеви, а мештани износе ракију и служе. Стиже вода, ваља да се залије, није то мала ствар за село.

 

Иван Миљковић