Бајден на Косову

После Београда, други човек администрације Сједињених Америчких Држава, Џозеф Бајден, дошао је у дводневну посету Косову. Приштина је окићена америчким и косовским заставама и фотографијама брачног пара Бајден, а на улицама је велики број припадника полиције.

Бајден се састао са премијером Исом Мустафом, председником Скупштине Косова, Кадријем Весељијем и косовским председником, Хашимом Тачијем.

Основна порука, коју је Бајден саопштио на конференцији за новинаре после сусрета са Тачијем, јесте да Косово мора испунити све одредбе Бриселског споразума, како би избегло изолацију пријатељских држава. Амерички потпредседник је посебно нагласио обавезу Косова да потпише Споразум о разграничењу са Црном Гором и да убрза формирање Заједнице општина са српском већином, као и то да морају бити видљивији резултати борбе косовских институција поротив корупције.

„Иако су још увек свежи ожиљци рата, Косово треба да иде напред ка заједничкој будућности, у којој би се обезбедила права свих грађана“, рекао је Бајден и додао да САД желе јако мултиетничко Косово, а да је процес помирења неопходан, како би Косово корачало ка евроатлантским интеграцијама.
Захваливши се на посети “провереног пријатеља Косова”, како је назвао Бајдена, косовски председник Хашим Тачи је рекао да је Косово чврсто решено да гаји добре међусуседске односе, између осталих и са Србијом, у циљу мира у региону. Тачи је додао да он и народ Косова прошлост никада неће заборавити, али да неће остати ни таоци прошлости.

“У циљу добросуседских односа, обећавам вам да ће се проблем разграничења са Црном Гором врло брзо решити у складу са косовским државним интересима. Ова одлука ће ојачати нашу државност, отвориће сигурну перспективу према евроатлантским интеграцијима и окончаће неправедну изолацију грађана Косова. После тога, наши грађани ће без виза путовати у земље, потписнице Шенгенског споразума”, рекао је Тачи и додао: “Хоћу да будем веома отворен пред грађанима Косова. Без ратификације споразума о разграничењу са Црном Гором и без формирања Заједнице општина са српском већином, у складу са Уставом и нашим законима, Косово ће остати усамљено и изоловано од света; запостављена и од стране САД-а“.

Бајден на КосовуФото: Клан Косова

Џозеф Бајден је у посету Косову дошао са супругом Џил и децом свог преминулог сина Боа. Док је потпреседник САД-а разговарао са косовским званичницима, његова супруга је са двоје унучади, обишла манастир Грачаницу, где јој је домаћин био Епископ Рашко-призренски, Теодосије. У Грачаници није било обраћања медијима.

Током посете Косову, Бајден је присуствовао и церемонији именовања дела ауто пута, Урошевац – Гњилане, именом његовог покојног сина Боа, који је неколико година радио на Косову. Обраћајући се породици Бајден,Тачи је још једном поновио да ће Косово понудити својим суседима пријатељство и да ће затворити ружно поглавље из прошлости.

Бајден на Косову
“Ако пружимо руку једном српском родитељу који и даље тражи нестало дете, то нас не чини слабијим, него много већим”, рекао је између осталог Тачи, обећавши да на Косову има места за све и да ће сви имати једнака права, без обзира на веру и нацију.

А.Ћ.