Далибор Јевтић: Помажемо и помагаћемо свима којима је помоћ потребна

У Прилужју, селу у косовској општини Вучитрн, у коме данас живи око 2500 Срба, данас је положен камен темељац за изградњу парохијског дома. Изградњу парохијског дома финансира Министарство за повратак и заједнице у Влади Косова.

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, који је заједно са министром за локалну самоуправу,Љубомиром Марићем положио камен темељац парохијског дома, рекао је да ће парохијски дом служити свештенству у овом селу и да је пресрећан што може да помогне његову изградњу.

“Ово није само нешто што ради само Министарство за заједнице и повратак , него је нешто што заједнички радимо са својим колегама у Влади Косова и свим српским представницима у косовским институцијама, али и Канцеларијом за Косово и Метохију. Заједнички помажемо свуда тамо где је помоћ потребна и то ћемо да наставимо да радимо и даље, јер је то наш посао “, нагласио је Јевтић.

Коментаришући наводе појединих медија да би у скорој реконструкцији Владе Косова, Министартсво за повратак и заједнице могло да буде припојено неком другом министарству или потпуно угашено, министар Јевтић је изразио сумњу да ће се тако нешто догодити.

“Око спекулација које сам и сам могао да чујем у медијима, а тичу се могуће реконструкције Владе, желим само да кажем да су то само спекулације и да око тога није било званичних разговора. Сигуран сам да се питање повратка не може затворити док се год не врате на Косово, сви који то желе. Дакле, пре било какве административне одлуке требало би да видимо шта можемо боље да урадимо како би тај повратак био квалитетнији него што је био до сада”, рекао је новинарима у Прилужју, министар Јевтић.

Када је у питању формирање Војске Косова, Јевтић тврди да разговора на ту тему са представницима Срба није било и да је сада најважнија тема формирање Заједнице српкиих општина.

“ И оно што је најважније, јесте да наставимо да се боримо за опстанак нашег народа на Косову”, закључио је министар за повратак у Влади Косова.

Далибор Јевтић: Помажемо и помагаћемо свима којима је помоћ потребна

Министар локалне самоуправе Љубомир Марић, сложио се са својим колегом из Владе да је Заједница српских општина најважније питање о коме се тренутно разговара, а да је приоритет српских представника у косовским институцијама, помоћ Србима у свим деловиома Косова:

“Данас смо овде за овако велики српски празник , данас смо овде да помогнемо и да градимо, данас смо овде да разговарамо са нашим народом, јер је наш посао да будемо са народом. Дакле, то је оно због чега смо ми данас овде и бићемо сваки пут овде, без обзира колико то некоме сметало, јер ми смо људи из народа”, рекао је Марић.

Министри Јевтић и Марић, данас су у Прилужју, у оквиру манифестације “Дани Преображења Господњег”, заједно са директором Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марком Ђурићем, положили камен темељац за изградњу парохијског дома. Темељ је освештао архијерејски заменик Епископа Рашко -призренског Теодосија, архимандрит Иларион.

А.Ћ.