Игуман Иларион: Сутра ће увек бити боље, ако ми у то верујемо

У оквиру традиционалних Дана Преображења Господњег, у Прилужју је положен камен темељац за нови парохијски дом. Темељ је освештао архијерејски заменик Епископа Рашко – призренског Теодосија, игуман манастира Драганац, Иларион. Игуман Иларион је, у препуном Храму Преображења Господњег, служио и свету литургију уз саслужење свештенства Српске православне цркве.

Захваливши се Канцеларији Владе Србије за Косово и Метохију и представницима Срба у косовским институцијама који, како је рекао, здушно помажу Српску православну цркву, архимандрит Иларион је позвао Србе на јединство, без обзира на политичку припадност, изразивши наду да ће овај темељ бити симбола јединства Срба на Косову и Метохији.

Игуман Иларион: Сутра ће увек бити боље, ако ми у то верујемо

“Надамо се да ће наша сарадња и заједничко дело грађења цркве Христове да се настави, за добробит свију. Нека буде срећно и Богом благословено и да се сви који смо овде увек окупљамо у здрављу, доброј вери и добром расположењу и да знамо да ће сутра увек да буде боље, ако ми у то верујемо”, поручио је игуман Иларион.

Прилужје је село у општини Вучитрн, у њему живи око 2500 Срба и то је село са највише младних брачних парова у српским срединама на Косову и Метохији. Просечна старост мештана Прилужја је између 35 и 38 година. Највећи проблем је незапосленост и како су рекли, недостатак сопствене општине.

Двадесет седмогодишњи Марко Аритоновић, који са супругом и двоје деце живи у Прилужју каже да је недостатак посла највећи проблем.

“Ако не буде посла, шта ћемо? Бојим се да ће млади да оду”, каже Марко, док његов комшија Зоран Трајковић истиче да је већ отишло око 500 људи и да се хитно мора зауставити исељавање:

“У Прилужју је живело око 3000 људи, а сада се тај број сваки дан смањује. Али ваљда ће да буде боље, када добијемо своју општину”, нада се Трајковић.

Камен темељац за изградњу новог парохијског дома у Прилужју, положили су директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић и министри у Влади Косова, Далибор Јевтић и Љубомир Марић. Марко Ђурић је поручио мештанима Прилужја да ће држава Србија увек бити уз њих, као и уз све Србе на Косову и Метохији и позвао највише представнике власти на Косову да испуне своје обећање и да мештанима Прилужја, Племетине и околних српских села, омогуће што скорије фомирање општине.

Игуман Иларион: Сутра ће увек бити боље, ако ми у то верујемо

“Мислим да је веома важно да се држи до речи. Испуњење обећања у српском народу је је веома важно за изградњу нормалних и стабилних односа. За све који желе на овом простору трајну стабилност и да имају добре саговорнике, ми смо отворени. Ми ћемо наставити да негујемо своју традицију и своје обичаје, да негујемо свој идентитет. Посао којим се овде бавимо, дакле борба за очување српског народа на Косову и Метохији, уједно је и борба за очување корена читавог српског народа, његовог идентитета и уверен сам да пеображај читавог српског народа почиње овде на Косову и Метохији. Овде на Косову и Метихији се боримо за садашњост и за будућност читавог српског народа и водећи ту борбу за опстанак српског народа, ми настављамо борбу коју су водиле многе генерације пре нас”, рекао је Ђурић.

Свечаности у Прилужју присуствовали су и заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић, председник Српске листе, Славко Симић, директор Канцеларије за заједнице у Влади Косова, Иван Томић, посланици Срђан Поповић и Бојан Митић, представници институција које раде у систему Републике Србије и представници косовских локалних самоуправа. За неколико стотина присутних грађана, изведен је и богат културно уметнички програм.

Игуман Иларион: Сутра ће увек бити боље, ако ми у то верујемо

Манифестација “Дани Пеображења Господњег” у Прилужју, почела је 2008.године, организатор је Културно уметничко друштво “Абрашевић” из овог места, а покровитељ је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

А.Ћ.