Марко Ђурић: Српски представници у косовским институцијама неће бити фолклор

“Заједница српских општина ће да буде заједнички успех свих Срба, и оних у Београду и оних који живе овде, на Косову и Метохији. Она ће да буде сигуран дом и сигурна брана опстанка нашег народа на Косову и Метохији. То што данас за њено стварање уживамо подршку оних који имају највише утицаја на овом простору, додатно нас охрабрује, посебно с обзиром да знамо колико је велико наше неслагање са њима по питању статуса Косова и Метохије”, изјавио је у Прилужју, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, коментаришући поруку потпредседника САД-а Џозефа Бајдена, упућену албанској политичкој елити на Косову. Наиме, већина медија је пренела да је Бајден поручио да се мора спровести Бриселски споразум, а посебно се мора убрзати формирање Заједнице општина са српском већином, иначе ће Косово изгубити подршку својих пријатеља.

Праве саговорнике за истинско помирење Срба и Албанаца са албанске стране, Влада Републике Србије још увек чека, рекао је Ђурић, нагласивши да је та Влада посвећена миру, а пре свега опстанку српског народа на Косову и Метохији. “Мислим да је веома важно да се држимо свега овога што договарамо. Ви сте видели да је наша страна, спровела и оно што је тешко за спровођење и што је некада чак тешко и објаснити, али исто то очекујемо и од других. Није велики политичар онај ко зарад маркетинга долази негде и слика се и ко због маркетинга испаљује фразе посвећене нормалним односима. Велики су они који у свом срцу имају заиста доста простора и за нормалан однос са свима осталима и који имају доста простора и за то да сагледају своје грешке из прошлости и који имају још више и још важније, храбрости и одговорности да казне или изведу пред суд оне који су одговорни за злочине”, рекао је Ђурић.

За Владу Србије, али и за све Србе, како на Косову и Метохији, тако и у Београду, најважније је да да се поштује глас српских представника у косовским институцијама, поручио је Ђурић:

“Српски представници у покрајинским институцијама нису у њима зато да би били фолклор и зато да би некоме или нечему давали легитимитет или да би попуњавали функције и испуњавали бројно стање. Они су ту да би имали конкретна овлашћења, да решавају конкретне проблеме и да свој дан проводе тако да дају смисао свом политичком деловању. Не одобравам било какво претварање српских политичких представника у фолклор. Ако српски политички представници у тим институцијама нешто траже, они који одлучују међу већином, дакле међу косовским Албанцима треба то добро да салушају и треба да знају да иза тога не стоји једна мала или већа политичка групација, већ да иза тога заиста стоји јединствени српски народ”.

Марко Ђурић: Српски представници у косовским институцијама неће бити фолклор

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију је поручио да је на овим просторима довољно мало Срба, да нема простора за било какве поделе

“ Јединство српских представника у косовским институцијама је услов без кога се не могу заштитити српски интереси. Мислим да је важна порука то, не само што су данас овде заједно, него што и заиста радимо зајдно на стратешким питањима. Интерси су некада локални, партикуларни и различити, али ми као Влада Србије увек охрабрујемо наше људе да виде даље од свог села, од свог места, од своје варошице на Косову и Метохији, јер ниједно српско место не може овде да опстане без оног другог. Ниједан министар у покрајинској влади не може да опстане без оног другог, ниједан посланик нема политичку будућност без оног другог”, одговорио је Ђурић на питање новинара, колико је ДСрпска листа јединствена.

Мештанима Прилужја, Племетине и околних села су највиши представници косовских Албанаца обећали формирање сопствене општине и Ђурић их позива да то обећање што пре испуне:

“Важно је да покажу да држе до своје речи, да држе до односа са Србима на Косову и Метохији, а бога ми и да држе до свог односа са Београдом који је, хтели они то да признају или не, њима и те како важан. Да би показали да су достојни једног квалитетног односа, морају најпре да покажу да држе своју реч, а то се данас доказује тиме што ће подржати већи степен права Срба на Косову и Метохији, што није на уштрб било кога другог. Дакле,бжелим да нагласим то и због наших комшија Албанаца. Више права на Косову и Метохији за Србе кроз Заједницу српских општина и све остало што радимо, неће значити ниједан милиметар мање права за косовске Албанце. Може само да им значи сигурнију, мирнију и стабилнију будућност и да не морају у будућности да размишљају о томе у каквом окружењу ће њихова деца да живе. Политика мира је једина политика напретка овде на Косову и Метохији и сви они који су против добрих односа Срба и Албанаца, непријатељи су и Срба и Албанаца”.

Запослени у институцијама које раде у систему републике Србије не треба да брину за своја радна места, али ће те интитуције добити нови смисао, рекао је Ђурић.

“Доста је било тога да то буду само платни спискови људи и институција које не пружају квалитетне услуге. Онај ко ради и ко прима плату, мора и да је заради, био лекар, био радник у општини,био радник у просвети. Дакле, то је оно што ће се мењати у наредном периоду. И доста је било тога да имамо платне спискове људи који се воде да живе на КИМ, а који живе у централној Србији, уз све дужно поштовање. Поштујемо их, ценимо их, знамо да су под притиском и муком напустили подручје. Треба да задрже своје послове у централној Србији, али не треба више да се воде као да живе на Косову и Метохији и да попуњавају преко потребна радна места, не само због незапослених,него и због пружања услуга”, поручио је Марко Ђурић.

Марко Ђурић: Српски представници у косовским институцијама неће бити фолклор

Са последње рунде разговора у Бриселу, из Приштине су дошле информације да ће Косово ускоро добити нови позивни број, али ће тај број да буде регионални, а не државни код, рекао је Ђурић и објаснио:

“По споразуму из августа прошле године, Телеком Србија треба да настави да ради нормално на целој територији Косова и Метохије, а Србија од међународне телекомуникационе уније треба да тражи још један додатни позивни број, који би ставила на располагање за коришћење у јужној покрајини, баш као што Велика Британија има додатни позивни број за Фокландска острва, а Кина за Тајван и Макао. То се код међународне уније за телекомуникације води као регионални код, а не као код за државу.”

На питање новинара зашто нико од представника Срба у косовским институцијама није присуствовао обележавању тринаест година од убиства двојице дечака у Гораждевцу код Пећи, Ђурић је одговорио:

“ Они су били у Гораждевцу онда када је обновљен споменик који је Влада Србије обновила и ја сам био тада тамо. Дакле, ми смо обновили споменик који је разорен од стране екстремиста. Мислим да наши представници треба да буду на свим сличним скуповима и манифестацијама, јер морамо да отргнемо од заборава злочине који су почињени над нашим народом и нема простора било каквом занемаривању”, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Делегација Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, на челу са директором Марком Ђурићем, боравила је у Прилужју, највећем српском селу на подручју Косова и Метохије, на манифестацији “Дани Преображења Господњег”.

А.Ћ.