Стојановић и Томић организовали чишћење црквеног дворишта у Мушутишту

После седамнаест година, у селу Мушутишту, у општини Сува Река, у коме је некада било око 200 српских домаћинстава, у ноћи Преображења Господњег, први пут је преспавао неки Србин. И није само један, већ двадесет петорица младих момака из Грачанице и Велике Хоче и тројица расељених из Мушутишта, који су те несрећне 1999. године отишли из својих домова. Ову групу ентузијаста предводе заменик премијера Косова Бранимир Стојановић и директор Канцеларије за заједнице у Влади Косова, Иван Томић, а за почетак рашчишћавају порту порушене цркве Успења Пресвете Богородице, подигнуте 1313.године. Покушавају да рашчисте црквено двориште, како би у њега дошли расељени из Мушутишта, али и гости за славу овог места, 28.августа, за Велику Госпојину. Такође, чисте прилаз гробљу, које се скоро и не види.

„Ово је заједнички покушај људи који треба да се врате, ових младих момака који су данас са нама из Мушутишта и нас који смо били њихови гости за претходну славу, 28.августа прошле године. Морали смо да урадимо нешто сви заједно, и Извиђачки одред Грачаница и општина Грачаница, али и сви остали су подржали ову иницијативу. Посебно бих да похвалим општину Сува Река и председника Саљија Асланаја, који нас је подржао, као и КФОР и Косовску полицију. Заиста сви су се на један позитиван начин одазвали нашем покушају да покренемо обнову светиње, али и обнову живота у овом селу, српског живота. А ускоро би требало да почне и изградња кућа за повратнике“, каже Бранимир Стојановић, иницијатор акције чишћења порте.

Стојановић и Томић организовали чишћење црквеног дворишта у Мушутишту

Пре свих радова, неко из групе се сетио и запалио свећу и кандило на рушевинама цркве. Као некада, каже Милош Максимовић, који је са непуних тринаест година отишао из Мушутишта.

Стојановић и Томић организовали чишћење црквеног дворишта у Мушутишту

„Ми смо овде дошли чиста срца. Не желимо никога да провоцирамо. А ја? Ја сам дошао кући“, каже Милош гледајући у обронке Шар планине, како не бисмо видели сузе у његовим очима.

Стојановић и Томић организовали чишћење црквеног дворишта у Мушутишту

„Гледали смо ноћас и кошарку овде, Србија: Аустралија, на лап топу. Био је диван осећај. Не…Нисмо се бојали“, добацује дугокоси младић из Извиђачког одреда Грачаница.

На улазу у црквено двориште, приипадници Косовске полиције и КФОР-а, за сваки случај, јер мештани Албанци, нису баш пресрећни што виде овде Србе. Директор Канцеларије за заједнице, Иван Томић каже да је разговарао са представником села, који му је рекао да не може да им гарантује безбедност, јер у селу постоје неке четири политичке струје и мештани Албанци нису баш одушевљени што Срби долазе.

„Али, без обзира на нечије негодовање, ми само желимо да очистимо црквено двориште, да рашчистимо пут до гробља, да очистимо нашу светињу“, каже Томић и додаје: „Тужно је да морамо данас да будемо овде и да након седамнаест година будемо први који чисте црквено двориште, али знам да је потребно да неко направи први корак. Овај пут смо господин Стојановић и ја започели ову акцију, али верујем да дајемо добар пример. Верујем да дајемо добар пример људима да они овде могу да се врате и да нису сами, да ће увек имати нашу подршку, ма где на Косово желели да се врате и ма где желели да живе.“

Стојановић и Томић организовали чишћење црквеног дворишта у Мушутишту

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић је у Мушутишту био први пут прошле године, 28 августа. Каже да је тада одлучио да помогне мештанима, јер је из сваке њихове речи и сваког погледа читао жељу за повратком, а ова акција чишћења је његов лични допринос:

„Желели смо да личним примером и својим присуством и својим скромним доприносом кроз рад, покажемо да не постоји алтернатива повратку, да не постоји алтернатива обнови и да сви они који би желели да нас у томе спрече, то не могу. Они само продужавају време за које ћемо се вратити и обновити све што је некада постојало, али никако не могу да нас осујете да одустанемо од те своје жеље и намере да се овде поново обнови све оно што је некада постојало и све оно што је разрушено, оно што је од огромног културног и идентитетског значаја“, каже Стојановић.

Стојановић и Томић организовали чишћење црквеног дворишта у Мушутишту

Министартво за повратак Владе Косова и Радна група за повратак, успели су да обезбеде средства за изградњу десет кућа, за оне који желе да се врате у Мушутиште. Остали морају да причекају нека боља времена и добру вољу оних који треба да испуне своје обавезе и да све грађане Косова врате на своја огњишта, како су и обећали. А ко ће, када ће и да ли ће, моћи да обнови светињу са почетка четрнаестог века, коју је подигао министар финансија цара Душана, осликану фрескама, на површини од 50 квадратних метара, можда лепшим од Грачанице и Дечана? Ко ће да обнови најлепши портрет Климента Охридског и где је табла ктитора, Јована Драгослава, непроцењеве вредности? Ко то зна.

Стојановић и Томић организовали чишћење црквеног дворишта у Мушутишту

Ова група младих људи ипак улива наду да ће се Срби вратити и у општину Сува Река и да ће обновити све светиње, па и цркву у центру овог градића, подигнуту оизмеђу два рата, на чијим је темељима изграђен паркинг.

А.Ћ.