Srbi nepoželjni u Mušutištu

Bilbord sa slikama porušenih kuća, uplakanih Albanki, civila ali i lica u unifomama sa oznakom UČK koji su stradali tokom ratnih sukoba 1999. godine osvanuo je danas u Mušutištu kod Suve Reke.

Na njemu je na albanskom i engleskom jeziku ispisan tekst „Ovo su lokalni Srbi iz Mušutišta ostavili kada su otišli“.

Bilbord sa je postavljen samo dan nakon što je organizovana akcija čišćenja porte i temelja crkve Vaznesenja Presvete Bogorodice iz 14. veka koja je 1999. godine u potpunosti srušena. Akcija je organizovana uoči Velike Gospojine, seoske i hramovne slave, a tom prilikom je i najavljen početak povratka prognanih Srba u ovo metohijsko selo.

Postavljanje bilborda sa tekstom koji preti Srbima i na „najdirektniji način raspiruje međunacionalnu mržnju, poziva na osvetu i u ugrožava proces povratka“, najoštrije su osudili Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak.

Mušutište, avgust 2016. godine
Foto: GracanicaOnline

Kancelarija za KiM: Cinizam je ukazivati na navodna zlodela Srba kada je iz Mušutišta i čitave Metohije najbrutalnije očišćeno sve što je srpsko.

 Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od privremenih institucija samouprave u Prištini da hitno uklone bilbord postavljen u Mušutištu kod Suve Reke kojim se na najdirektniji način raspiruje međunacionalna mržnja i obeshrabruju Srbi koji su izrazili spremnost da se vrate u to selo.

Vrhunac je cinizma da se u selu u kojem je sve što je srpsko praktično sravnjeno sa zemljom, uključujući crkvu s početka 14. veka, bilbordima ukazuje na navodna zlodela srpskog naroda. U Metohiji koja je najbrutalnije etnički očišćena od Srba ovakve poruke lokalnih albanskih ekstremista poprimaju nadrealan karakter, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM

Iz godine u godinu Albanci u ovom delu Metohije uoči Velike Gospojine, seoske slave u Mušutištu, prave izgrede kako bi sperečili prognane Srbe da tog dana održe sabor.

Takođe, na organizovan način se već tri godine fizički sprečava realizacija povratka Srba u to selo, iako je dogovorom lokalne vlasti, privremenih institucija samouprave u Prištini i Evropske unije odobren povratak raseljenih i sagrađeno deset kuća za povratnike, ocenjuje Kancelarija za KiM.

Očekujemo da nadležni organi na Kosovu i Metohiji preduzmu sve potrebne bezbednosne mere kako bi obeležavanje Velike Gospojine 28. avgusta u Mušutištu proteklo bez incidenata.

Očekujemo i da se na Kosovu i Metohiji pokrene javna kampanja kako bi se prestalo sa fašističkom praksom javnih poziva na linč, a građani tog dela Srbije podstakli na pomirenje i suživot, navedeno je u saopštenju

Mušutište, avgust 2016. godine
Foto: GracanicaOnline

Ministarstvo za zajednice i povratak: Proces povratka u Mušutištu ugrožen

Ministarstvo za zajednice i povratak je  zabrinuto za pokrenuti proces povratka raseljenih u selo Mušutište u opštini Suva Reka nakon danas postavljenog bilborda koji predstavlja poziv na međunacionalnu mržnju i koji je direktno uperen protiv procesa pomirenja između srpskog i albanskog naroda na Kosovu.

Nakon više godina rada i saradnje sa lokalnom samopravom u Suvoj Reci, kao i razgovorima vođenim sa albanskim liderima iz sela Mušutište, i nakon dogovora i odobravanja liste od prvih 10 porodica čije kuće MZP zajedno sa Kancelarijom EU na Kosovu i Međunarodnom organizacijom za migracije treba da započne da gradi, danas se ponovo neko odlučio da postavljanjem jednog ovakvog bilborda pošalje poruku uperenu protiv svih nas koji, sprovodeći zakone, radimo na ostvarivanju osnovnih ljudskih prava kao što to jeste pravo na povratak. Godinama raseljeni pokušavaju da se vrate svojim domovima i godinama neko koristi svakakve izgovore da do povratka ne dođe, navodi se u saopštenju Ministarstva za povratak i zajednice Kosova.

Ministarstvo za povratak i zajednice je pozvalo sve nadležen kosovske institucije, organe reda i predstavnike lokalnih vlasti da učine sve u obezbeđivanju mira i bezbenosti kako bi se obezbedili uslovi za neometan povratak raseljenih.

„ Želimo da verujemo da ovaj današnji čin neće ugroziti pokrenuti povratak raseljenih u Mušutište, jer bi to bio još jedan poraz u procesu ne samo povratka nego i izgradnje međusobnog poverenja dva naroda na Kosovu“ naglašava se na kraju saopštenja dostavljenog medijima.

U Mušutištu je juče organizovana akcija čišćenja crkvene porte. – link

Stojanović i Tomić organizovali čišćenje crkvenog dvorišta u Mušutištu