Б. Стојановић: Нико нас неће спречити да помогнемо повратак прогнаних и обнову наших светиња

„Позивам све на суздражаност, али позивам институције да врло блиско прате шта се у Мушутишту дешава и да не дозволимо да неко намерно, сакривено ствара или жели да створи сукоб, тамо где не би требало да га буде, на теми око које не би смели да се споримо, на теми права људи да се врате у своје куће“, рекао је данас на конференцији за новинаре заменик премијера Коосва, Бранимир Стојановић. Стојановић је конференцију сазвао поводомм постављања билборда у селу Мушутиште, у општини Сува Река, на коме су слике страдалих цивила и припадника Ослободилачке војске Косова, уплаканих Албанки и разрушених кућа. На билборду, на албанском и енглеском пише:“Ово су локални Срби из Мушутишта оставили када су отишли“.

Они који су поставили билборд нису се огласили, нити су рекли своја имена ни разлоге његовог постављања, па се може закључити да су имали неке своје личне разлоге, а то је наставак коришћења узурпираних српских имања, рекао је Бранимир Стојановић и додао да ће без обзира на све покушаје застрашивања, Срби у косовским институцијама наставити да раде на процесу повратка на Косово свих који зо желе.

„Ми ћемо остати истрајни у свом опредељењу да се људи врате у Мушутиште, јер они су оставили за собом 187 спаљених кућа, 11 срушених цркава, које нису биле уништене и спаљене када су отишли. Данас јесу. Многи од њих су решени да се врате, многи од нас су заједно са њима решени да им у томе помогну и у томе нећемо одустати“, рекао је Стојановић.

Заменик косовског премијера је изјавио да поштује све жртве и страдања, да осуђује све злочине, али да злочинци имају имена:

„Ми знамо да се 1999.године много тога тешког дешавало на тим просторима и жалимо за свим жртвама које су се десиле и ми не желимо да их негирамо, али и не пристајемо на квалификацију да су сви Срби криви због тога. Сваки кривац и свако ко је учествовао у неком злочину или у неком нападу има своје име и презиме и тако треба да се третира“, истакао је Стојановић, позивајући надлежне да казне све оне који својим поступцима, позивају на расну, верску и националну мржњу, како је оквалификовао постављање биллборда у селу Мушутиште, у коме после 1999.године, нема ниједног Србина.

Бранимир Стојановић се осврнуо и на акцију чишћења дворишта цркве Вазнесења Пресвете Богородице у Мушутишту, из четрнаестог века, која је потпуно срушена. Акција, коју је ореганизовао заједно са директором Канцеларије за заједнице у Влади косова, Иваном Томићем и у којој су учествовали млади из Граћанице, Мушутишта и Велике Хоче, прошла је у најбољем реду и без проблема, тврди он и каже да су акцију подржале и локалне власти Суве Реке, али и мештани Албанци.

„Пре свега морам да кажем да смо спровели једну акцију која има за циљ да пошаље неколико порука. Прво, да смо решени да помогнрмо да се повратак деси, да нисмо спремни да око тога лицитирамо и да желимо да се то деси на начин помирљив, без жеље да било кога провоцирамо, без жеље да тражимо било шта што није наше и што нам не припада као право, без жеље да било шта нарушимо… Ми смо овом акцијом показали да смо апсолутно решени да се та црква обнови, као и остале цркве и то је прави разлог наше акције и наше истрајавање на томе неће престати“, рекао је Стојановић на конференцији за новинаре у згради Владе Косова.

На питање новинара да ли је разговарао са било ким из општине Сува Река или са својим колегама у Влади Косова, после постављања билборда који су Срби схватили као претњу, заменик премијера Косова је рекао да није:

„Нисам разговарао ни са ким још, али поручујем свима који желе да разговарају и са мном и са осталим представницима Срба, да смо ми отворени и спремни за разговор са свима и не бежимо од тога. Саслушаћемо све аргументе, али аргумент да су сви Срби криви и да нико не може да се врати, није аргумент и то је за нас неприхватљиво.“

На крају је Бранимир Стојановић позвао све грађане Косова да не злоупотребљавају патње сопственог народа зарад својих личних и партијских интереса и поручио:

„Ми ћемо у будућем периоду урадити све што будемо могли да људи остваре своје људско и имовинско право, да могу да се врате и обнове своје светиње и ништа нас у томе не може спречити.

Постављање билборда у селу Мушутиште, у коме би ускоро требало да почне изградња првих десет кућа за Србе повртанике, јуче су осудили и Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију и Министартсво за повратак и заједнице у Влади Косова.

На данашњој конференцији за новинаре, на којој је говорио заменик косовског премијера, није било новинара који извештавају на албанском језику.

А.Ћ.