“Срце за децу” у Грачаници

Породилиште у Грачаници, на Косову и Метохији, данас је добило скрининг апарат за рано дијагностиковање оштећење слуха код новорођенчади. Апарат су у име “Блиц фондације” и РТС-а, уручили генерална директорка компаније Рингиер Аxел Спрингер и управница “Блиц фондације”, Јелена Дракулић Петровић и уредник Трећег дневника РТС-а и емисије “Тако стоје ствари” , у оквиру акције “Срце за децу”. Донацију су примили управник Гинеколошке клинике у Грачаници, др Богољуб Вељковић и неонатолог, др Гордана Павловић.

“Желео бих да се захвалим Блиц фондацији, која је уз медијску подршку РТС-а и Министарства здравља Републике Србије спровела ову акцију. Наша кућа није имала овакав апарат, који ће нам сада добро доћи у откривању оштећења слуха код новорођене деце. Ја се у име будућих рођенихх беба, у име њихових родитеља и у име свих здравствених радника Клиничко болничког центра још једном захваљујем свим донаторима који су донирали и осмислили ову акцију и захваљујем се Министартсву здравља Републике Србије и уопште Републици Србији која је преко својих институција и установа и те како присутна на Косову” рекао је управник Гинеколошке клинике, др Богољуб Вељковић.

Управница “Блиц фондације, Јелена Дракулић Петровић је нагласила да је требало прикупити велика новчана средства за куповину ових апарата, јер је “Блиц фондација” оваквим апаратима опремила сва породилишта у Србији. Она је обећала да ће од сада свака активност у оквиру акције “Срце за децу”, почињати у Грачаници и Косовској Митровици, а да ће овакав апарат добити и породилиште у Пасјану, у Косовском Поморављу.

“Срце за децу” у Грачаници

“Ову акцију смо заједно са медијским партнером РТС-ом, покренули у марту месецу. Акција је била захтевна, новчана средства су била заиста велика, али сада са поносом можемо да кажемо да смо успели и опремили смо сва породилишта у Србији са оваквим апаратом. Самим тим, увели смо нову методу,као обавезнуи у српско здравство. Сада ће свака новоређена беба у свим породилиштима у Србији бити прегледана и оног тренутка када мајка изнесе новорођенче из породилишта, знаће са потпуном сигурношћу, да је слух њене бебе сасвим у реду”, рекла је Јелена Дракулић Петровић.

Новинар РТС-а Зоран Станојевић се нада да је ова акција послала добру поруку свим донаторина, како би и убудуће помагали српским болницама, посебно породилиштима и да се велики број људи који се јављао на Телетон, нада да је баш њихов позив отишао за куповину скрининг апарата за болницу у Грачаници.

“Ја се надам да ће породилиште овај апарат да користи свакодневно, више пута дневно, да ће резултати бити радосни као када се чује први бебин плач, а за нас, и за “Блиц фондацију” и за РТС, представља велику част и привилегију, а и мотив, ова данашња додела”, рекао је Станојевић.

Клиничко болнички центар у Грачаници, у оквиру кога ради и породилиште, измештен је из Приштине 1999.године. Медицинско особље ради у скученом импровизованом простору, у монтажним баракама. Често недостају и најосновнија средства за нормалан рад, али и поред тога, из године у годину расте број новорођених беба. У 2015.години, у породилишту у Грачаници, на централном Коосву, рођено је 252 бебе, а у текућој години се очекује да тај број буде већи.

Анђелка Ћуп