Протест у Пришитини против избора Вука Јеремића

Неколико удружења жена са Косова покренуће кампању против избора Вука Јеремића на место генералног секретара Уједињених нација. Протест у Приштини заказан је за 3. септембар, а како организатори најављују, очекује се да им се прикључе и представници удружења „Мајке енклаве Сребреница и Жепа”.

„Уколико Јеремић буде изабран за новог генералног секретара, Косово неће моћи да постане чланица УН”, наводи се у позиву за демонстрације.

Цивилне активисткиње са Косова,  Јета Бериша и Фатбарде Кићина, на недано отвореном Фејсбук налогу, позвале су на протесте у Приштини.

Креиран је и посебан хештег „#НоЈеремицИнУН“, са фотографијом Вука Јеремића и поруком на енглеском језику – „Нема места за тебе у УН-у“.

У „позиву за протест“ изнето је и више детаља о томе зашто се организује. Уз подсећање да су „Мајке Сребренице и Жепе“ упутиле протестно писмо, наводи се: „Највећи антиалбанац и бивши српски министар спољних послова, Вук Јеремић, кандидовао се, и вероватно ће заменити Бан Ки Муна на месту предсједавајућег УН-а, са мандатом од 10 година. Уколико ова особа добије гласове, Косово ће изгубити чланство у УН-у. Имамо обавезу да подигнемо свој глас протестом“, наводи се у тексту позива за протесте против избора Јеремића.

Протест је до сада подржало низ удружења, међу којима су: „Албанске феминисткиње“, „Група женских парламентарки“, „Алијанса жена Косова“, удружење „Мајке плачу“, које је било једно од организатора протеста против некадашњег косовског минситра за заједнице и повратак, Александра Јаблановића, „Мрежа жена“ и „Демократија почиње овде“.

(Извор: приштинска штампа)