Завршена „Школа филмске магије 2“

У четири дана, колико је трајала летња „Школа филмске магије 2“, екипа искусних предавача из „света филма“ имала је задатак да са учесницима школе припреми и изврши селекцију младих глумаца, направи књигу снимања са режисерима, изаберe локацију, усними и уради „грубу“ монтажу краткометражног филма „Нацртај ми љубав“.

Док је једна екипа радила на снимању краткометражног играног филма, друга, предвођена Кристином Андрејевић и Лазаром Ђукићем, добила је задатак за снимање Makign–of, филма о филму „Нацртај ми љубав.

Сценарио за филм написан је прошле године, на крају прве „Школе филмске магије“, али је пре почетка снимања добио нову верзију.

„Идеја и мотив приче су остали исти, школска љубав и недостатак емпатије, али су неки ликови из првобитне верзије морали да испадну, како би прича добила чвршћу структуру“, потврђено је из тима за сценарио и режију у саставу: Маја Марковић, Кристина Андрејвић и Иван Миљковић.

IMG_3864
На снимању филма „Нацртај ми љубав“

Режисери и сценаристи су се због лошег времена већ првог дана нашли у проблему. Филм је у првобитној верзији требало снимати на локацији спортског терена школе Свети Сава у Сушици. Продукција је у случају кише захтевала „план Б“, што је значило да сценаристи и режисери, у једном дану морају да имају нову верзију сценарија, односно да читаву причу осмисле и прилагоде простору школе и школске фискултурне сале.

„Време нас је ипак послужило тако да смо имали два дана снимања, први дан у школском холу и други на игралишту“, кажу из филмске екипе.

Иако су селекцијом изабране главне и епизодне улоге, сва деца која су похађала школу глуме учествовала су као статисти у филму. Михајло Лаптошевић, учитељ глуме са дугогодишњим педагошким искуством у раду са младим глумцима, потрудио се да осмисли игру и радњу за сваког статисту у филму.

За младе камермане није било непремостивог проблема на снимању, све се стизало и све се могло, чак и онда када није било довољно светла за камеру… морало је да га буде. Команда Бојане Андрић која је била задужена за сектор камере непогрешиво се слушала.

Четвородневни труд и рад комплетне филмске екипе стао је у седам филмских минута „грубе“ верзије филма. Како би учесници школе филмске магије могли да одгледају прву верзију филма, након прве руке монтаже, екипа монтажера, за коју је био задужен Владимир Марковић, остала је да ради до касно у ноћ.

14114071_1566909090284282_858600078_o
Расположена екипа монтажера

 

До премијере, која је заказана за септембар, филм ће имати своју постпродукцију, у којој ће додатно бити и „испеглан“ и „утегнут“, кажу из продукцијеске куће „Гаргантуафилмс“.

Документарац о томе како је настао филм „Нацртај ми љубав“, како је речено, публика у Грачаници премијерно ће моћи да погледа на фестивалу документарног филма „Графест“ који се у децембру одржава у Дому културе.

Школа филмске магије 2“, у организацији Дома културе у Грачаници, а у сарадњи са продукцијама „Гаргантуа фолмс“ и „Кинокултура“ из Београда, почела са радом  22. августа. Покровитељ је била Канцеларија за КиМ. Поделом сертификата учесницима летње школе филма и глума, она је данас завршена.

Иван Миљковић