Канцеларија за КиМ: Масовна манифестације мржње према Србима из Мушутишта

Канцеларија за КиМ оштро је усудила данашње догађаје у Мушутишту код Суве Реке оценивши их као манифестацију мржње према Србима. Приштина треба да зна да се мржња не може излечити сузавцима и пендрецима већ позитивним примерима,  порукама помирења и кажњавањем подстрекача етнички мотивисаног насиља, наглашава се између осталог у саопштењу Владине Канцеларије за КиМ које преносимо у целости:  

„Данашњи излив екстремизма и неприкривене мржње према српском народу у Мушутишту сведочи колико је безбедносна ситуација на Косову и Метохији запаљива и колико је наша јужна покрајина далеко од изградње мултиетничког демократског друштва“, наглашава се у саоштењу Канцеларије за КиМ које је достављено нашој редакцији.

„Пре неколико дана смо, након што су албански екстремисти поставили билборд који је био јавни позив на данашње изливање мржње према Србима, упозорили шта се спрема, и да су надлежни органи правовремено реаговали данас не бисмо били сведоци сцена које подсећају на оне из мартовског погрома 2004. године“.

„Они који предлажу да Савет безбедности УН престане да се на тромесечном нивоу бави анализом стања на Косову и Метохији треба да нам дају одговор на питање да ли је ово наводна нормализација на којој они заснивају свој предлог“.

„Србија не види ништа нормално у масовној манифестацији мржње према Србима, који желе само да се, из верских и комеморативних разлога, окупе на згариштима својих кућа и развалини своје цркве. Ако се Србима не дозвољава чак ни то, о каквој перспективи српско-албанских односа данас можемо да разговарамо?“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

„Приштина би требало да зна да се мржња не може излечити сузавцем и пендрецима, већ позитивним примерима, порукама помирења и кажњавањем подстрекача мржње и етнички мотивисаног насиља, али то није реално очекивати јер бројни припадници албанске политичке елите су најгласнији идеолози мржње и екстремизма на Косову и Метохији“.

„Срби ће се данас у Мушутишту, без обзира на „добродошлицу“ која им је приређена, бити на литургији, јер наш народ се Богу молио и у тежим временима, не зазирући ни од већих опасности“, закључено је на крају саопштења Канцеларије за КиМ које је потписао њен директор Марко Ђурић.