Пароле и поруке Србима да су непожељни у селу Мушутиште

Данас је у Мушутишту, селу у општини Сува Река, освануо списак Срба, за које се тврди да су ратни злочинци. Наиме, поред биилборда, на којем су приказане спаљене куће, Албанке како плачу и слике убијених цивила и припадника Ослободилачке војске Косова за време оружаних сукоба на Косову, истакнут је списак са именима и презименима десеторице Срба, а на албанском и енглеском језику пише „Ово су Срби из Мушутишта који су клали и којима је место у затвору, а не у Мушутишту“.

„Занимљиво је да су људи, који су на том списку, уствари они који су се први из овог села пријавили за повратак на своја имања“, рекао је данас у Зочишту, министар за повратак и заједнице у Влади Косова, Далибор Јевтић и додао: „А ја желим да подсетим све, да је управо списак тих људи и тих породица, усаглашен са представницима локалне власти и локалним представницима Албанаца из села Мушутишта. Дакле, ради се о једној акцији, која за циљ има само једно, а то је да на тај начин ове људе одврати од онога што је њихов циљ, а то је повратак на своја имања, а ја вам кажем да ћемо ми бити упорни да се тај повратак и деси.“

Прогнани из Мушутишта славски колач пресекли у Зочишту

Данас је група од око 200 Албанаца спречила прогнане Србе из села Мушутишта да дођу у двориште срушене цркве Успења Пресвете Богородице из четрнаестог века, како би прославили храмовну славу. И поред великог броја припадника Косовске полиције и Специјалне полиције Росу, Срби нису успели да уђу у Мушутиште, већс у славски колач пресекли у манстиру Светих Козме и Дамјана, у Зочишту.

На протесту Албанаца у селу, у коме је некада било 187 српских кућа, осим узвикивања парола Ослободилачкој војсци Косова, могле су се чути и разне увредљиве пароле на рачун читавог српског народа, као што су: „Нема проласка Србима“, „У Мушутишту нема места за криминалце“, „У Мушутишту нема места за „Шкавеле““, што је погрдни назив за Србе, а највећи део протестаната су били млади људи.

Анђелка Ћуп