Прогнани из Мушутишта славски колач пресекли у Зочишту

Уместо у Храму Успења Пресвете Богородице у Мушутишту, у општини Сува Река, расељени из овог метохијског села, славски колач су пресекли у манстиру Светих Козме и Дамјана, у Зочишту. Наиме, и после четворочасовног чекања да Косовска полиција и припадници Специјалне полиције Росу, омогуће безбедан пролаз за више од 160 Срба, до црквеног дворишта у Мушутишту, представници полиције су саопштили да нису у стању да то учине.

Међутим, и поред тога што су данас спречени да прославе своју славу у месту одакле су насилно протерани 1999.године, Срби из Мушутишта не одустају од повратка на своја имања, а било је 187 српских кућа, које су све попаљене и 11 цркава и црквишта, која су сада сравњења са земљом, каже Милан Михајловић, организатор организованог доласка прогнаних Срба из Мушутишта.

„Ово што се данас десило, ипак није деморалисало наше људе и није их поколебало у ставу да се врате својим кућама. Ми не одустајемо од својих светиња, од своје имовине и од свега што нас је чинило срећним у месту нашег рођења“, рекао је Михајловић, додавши да Срби из Мушутишта нису уплашени и да ће наставити да долазе до коначног повратка, а да им њихове комшије Албанци дугују извињење за ово што се данас десило.

Пре само недељу дана, на иницијативу заменика премијера Косова, Бранимира Стојановића, група младих је три дана чистила порту срушене цркве Успења Пресвете Богородице, из прве половине четрнаестог века. Требало је данас да се у том дворишту прослави храмовна слава, а Стојановић је, као и министар Далибор Јевтић, такође био у једном од аутобуса са расељеним Србима из Мушутишта. Стојановић је у Зочишту рекао да је веома разочаран што прогнани нису успели да дођу до своје светиње.

Прогнани из Мушутишта славски колач пресекли у Зочишту

„Мој коначан утисак је да је полиција могла, да је уложила довољни напора, да обезбеди наш долазак у Мушутиште. Из којих разлога није уложен потребан напор, што је била њихова обавеза, то ће морати да одговоре наредних дана. Остаје горак укус у нашим устима, али и у устима свих ових људи, јер су желели да славски колач преломе и пробају данас у цркви у Мушутишту. Нажалост, у томе нису успели, али то не значи да неће успети неки наредни пут и то не значи да неће успети да се врате“, рекао је заменик косовског премијера и у име Срба у косовским институцијама обећао да ће урадити све како би им у томе помогли. Бранимир Стојановић је такође нагласио да српски представници у косовским институцијама неће разговарати са политичким представницима албанских политичких странака неће разговарати о трансформацији безбедносних у оружане снаге, али и о многим другим темама, све док се Србима на Косову не омогући право на слободу кретања и право на повратак на своја имања.

Министар за повратак и заједнице у Влади Косова, позвао је косовске институције и међународну заједницу да учине све како би на Косову завладала владавина права, у коју убраја и слободу кретања и повратак људи на своја огњишта. Данашњи догађај у Мушутишту, Јевтић је оценио као нешто што је недопустиво у 21.ом веку, у срцу Европе и подвукао да ће министартсво на чијем је челу и даље активно радити на процесу повратка.

„Очигледно је да одређена група људи жели већ дуже време да креира једну атмосферу страха и неприхватања било чега што је српско…Ово што се данас догодило за циљ има само једно, да ове људе одврати од онога што желе, а то је повратак на своја имања“, рекао је министар за повратак и заједнице, подсетивши на 155 срушених цркава широм Косова, од којих је чак 11 у Мушутишту.

Прогнани из Мушутишта славски колач пресекли у Зочишту

Три аутобуса и десетак путничких аутомобила са расељеним Србима из Мушутишта, кренули су јутрос организовано како би обележели сеоску славу и обишли своје спаљене куће и срушене светиње. Нешто преко 200 Албанаца из Мушутишта, али и околних села, како су нам рекли сами демонстранти, блокирало је пут, како би их у томе спречили. После сукоба са полицијом и припадницима Специјалне полиције, повређено је десетак демонстраната, тридесет их је приведено, а повређен је и један припадник полиције.

И поред великог броја присутних полицајаца, наш утисак је да се полиција није довољно потрудила да обезбеди безбедно кретање Србима, који су желели да обиђу своје куће, срушене цркве и зарасла гробља. Наиме, у моменту када је полиција обавестила организаторе доласка да им не може гарантовати безбедност, у центру Мушутишта је био скоро подједнак број полицајаца и демонстраната. И заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић и министар за повратак и заједнице, Далибот Јевтић, рекли су у обраћању медијима да постоји много питања која би требало упутити полицији после данашњег догађаја у Мушутишту.

Анђелка Ћуп