Прослављена храмовна слава у Грачаници

У манастиру Грачаница, на Косову и Метохији, данас је у присуству великог броја верника, служена света литургија, поводом празника Успења Пресвете Богородице. Литургију је служио архимандрит Иларион, уз саслужење свештенства Епархије рашко- призренске. Гост Епархије рашко-призренске био је и свештеник Партеније из Солуна, који више од двадесет година помаже Србима у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији. Литургији у манастиру Грачаница, присуствовао је и председник општине Грачаница, Владета Костић.

Архимандрит Иларион је у пригодној беседи, подсетио окупљене вернике на Христово страдање:

„Браћо и сестре, водите рачуна о томе да смо скупо купљени Христовом крвљу, водите рачуна о томе да треба да живимо достојно Христовог имена и знајте да нам је све дато. Сва врата су нам отворена крстом, жртвом и васкрсењем Господа Бога и Спаса Исуса Христа“, поручио је архимандрит Иларион, а после литургије и беседе, посебно се захвалио оцу Партенију из Солуна, на свему што чини за српски народ.

Манастир Грачаница, чија је црква посвећена Успењу Пресвете Богордице, задужбина је краља Милутина, подигнут је 1321.године и налази се на списку Унескове светске баштине. У другој четвртини шеснаестог века, манастир је био седиште новобрдског митроплота, који је у манастир донео и прву штампарију. Данас је манастир духовно, културно и национално седиште српског народа овог краја.

Анђелка Ћуп