Срби из Мушутишта спречени да обиђу село и порушену цркву

После више од четири сата чекања аутобуси са око 150 расељених Срба из Мушутишта, вратили су се назад.  Албанци, који су протестовали и од јутра држе у блокади пут у центру тог села, нису дозволили расељенима да обиђу разрушену цркву и своја имања поводом празника Велике Госпојине.

Око 12 часова,  аутубуси са расељеним Србима из Мушутишта, уз полицијску пратњу, упутили су се ка Сувој Реци, а одатле у манастир Зочиште, код Ораховца. Оваква одлука је донета пошто косовска полиција није могла да им обезбеди заштиту.

Иако је полиција успела да пробије кордон демонстаната и ослободи једну трасу пута, демонстранти се нису разилазили, они су каменицама и флашама гађали полицију.

Десетак локалних Албанаца је приведено, међу повређенима има и полицајаца, док је једно полицијско возило оштећено.

Након што је претходне недеље Министарство за повратак и заједница најавило изградњу 10 кућа за повратнике, Албанци су у Мушутишту поставили билборд са претећом поруком упућеном Србима.

Како јавља дописник ГрачаницаОнлине, данас је на билборду у Мушутишту окачен списак Срба који су, наводно, починили ратни злочин и којима се забрањује долазак у то село. На списку се налазе имена људи који су се пријавили за повратак на огњишта, са којих су протерани 1999. године.

Међу Србима, који су  у аутобусима чекали да се пут до цркве Богородице Одигитрије рашчисти од демонстаната, било је и породица са децом. Министар за заједнице и повратак Далибор Јефтић као и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић били су међу путницима три аутобуса.

Разочарани мештани Мушутишта који су на дан сеоске и храмовне славе одлучили да обиђу разрушену цркву и имања, верују да је полиција могла, али да није желела, нити имала вољу да реагује и омигући Србима пролаз,  јавља извештач нашег портала.