Srbi iz Mušutišta sprečeni da obiđu selo i porušenu crkvu

Posle više od četiri sata čekanja autobusi sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta, vratili su se nazad.  Albanci, koji su protestovali i od jutra drže u blokadi put u centru tog sela, nisu dozvolili raseljenima da obiđu razrušenu crkvu i svoja imanja povodom praznika Velike Gospojine.

Oko 12 časova,  autubusi sa raseljenim Srbima iz Mušutišta, uz policijsku pratnju, uputili su se ka Suvoj Reci, a odatle u manastir Zočište, kod Orahovca. Ovakva odluka je doneta pošto kosovska policija nije mogla da im obezbedi zaštitu.

Iako je policija uspela da probije kordon demonstanata i oslobodi jednu trasu puta, demonstranti se nisu razilazili, oni su kamenicama i flašama gađali policiju.

Desetak lokalnih Albanaca je privedeno, među povređenima ima i policajaca, dok je jedno policijsko vozilo oštećeno.

Nakon što je prethodne nedelje Ministarstvo za povratak i zajednica najavilo izgradnju 10 kuća za povratnike, Albanci su u Mušutištu postavili bilbord sa pretećom porukom upućenom Srbima.

Kako javlja dopisnik GračanicaOnline, danas je na bilbordu u Mušutištu okačen spisak Srba koji su, navodno, počinili ratni zločin i kojima se zabranjuje dolazak u to selo. Na spisku se nalaze imena ljudi koji su se prijavili za povratak na ognjišta, sa kojih su proterani 1999. godine.

Među Srbima, koji su  u autobusima čekali da se put do crkve Bogorodice Odigitrije raščisti od demonstanata, bilo je i porodica sa decom. Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jeftić kao i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović bili su među putnicima tri autobusa.

Razočarani meštani Mušutišta koji su na dan seoske i hramovne slave odlučili da obiđu razrušenu crkvu i imanja, veruju da je policija mogla, ali da nije želela, niti imala volju da reaguje i omigući Srbima prolaz,  javlja izveštač našeg portala.