ЕУЛЕКС: Смањење броја запослених, нема етниче дискриминације – Б. Стојановић: Тражимо објашњење од шефа мисије

Поводом тврдњи да ниједан косовски Србин, од новембра ове године, више неће радити у седишту ЕУЛЕКС-а у Приштини због непознавања албанског језика, из мисије ЕУ на Косову је саопштено да нема дискриминације по етничкој основи и да се заправо ради о смањењу броја запослених.

Негирајући навод о директној и индиректној дискриминацији особља, из ЕУЛЕКС-а указују на то да су „ у јуну земље чланице Европске уније одобриле нови мандат тој мисији за спровођење новог оперативног плана и нових циљева мисије“.

Правна заступница Срба Аксел Рајтер саопштила је јуче да је скоро сигурно да ниједан косовски Србин, од новембра, неће радити у седишту операције ЕУЛЕКС-а у Приштини због непознавања албанског језика.
Према њеним наводима, Срби су дискриминисани и отпуштени из те мисије јер, како тврди, иако знају српски и енглески језик, не разумеју или не говоре течно албански.
Након што су сазнали за ту одлуку, запослени, који су њоме погођени, поднели су представку шефу мисије ЕУЛЕКС-а и релеватним представништвима, снажне аргументе против и указали на последице које ће проузроковати таква одлука.
Рајтер, такође указује да су од шефа мисије ЕУЛЕКС-а тражили да преиспита ту одлуку, али је он, како се наводи, само „потврдио дискриминацију“.

Из мисије ЕУЛЕКС-а међутим, наводе да је планом смањења броја особља обухваћен број од 350 страних и 450 локалних припадника.

„Мисија је тренутно у процесу смањивања броја особља, који је заснован на јасним, објективним и правичним принципима, без обзира на етничку припадност“, наводи Еулекс, напомињућу да не може да пружи „никакве додатне детаље о уговорним аранжманима припадника особља ЕУЛЕКС-а“, закључено је у саопштењу које је потписала Драгана Николић Соломон.

 

 Б. Стојановић: Тражићемо објашњење од шефа мисије ЕУЛЕКС-а

Бранимир Стојановић
Фото: ГрачаницаОнлине

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић каже да ће од шефа мисије ЕУЛЕКС-а, али и европских званичника тражити директно објашњење поводом навода да Србима у ЕУЛЕКС-у, због недовољног познавања албанског језика, убудуће неће бити дозвољено да раде у тој мисији, како је раније навела правна заступница  Срба Аксел Рајтер.

„Невероватно ми је да неко на тај начин може и да помисли да дискриминише људе. Када би неко такве ствари радио у било којим институцијама, косовским или институцијама Републике Србије, сигурно да би из Европске уније стигле најжешће осуде“, рекао је Стојановић, додајући да је „неко, на жалост, дао себи за право да такве ствари ради и у европским институцијама“.

„Тражићу објашњење како је то могуће, с обзиром на то да знамо да је Уставом загарантована равноправност српског и албанског језика на Косову, рекао је заменик косовског премијера Бранимир Стојановић данас у Грачаници.

 

И.М.