Породице киднапованих и несталих: Не одустајемо све док се не расветли судбина и последњег отетог Србина или неалбанца.

Удружење породица киднапованих и несталих Срба и нелабанаца на КиМ данас је, на Међународни дан несталих особа, организовало протестни скуп у Грачаници са кога су међународним, косовским и српским властима упутили поруку да неће одустати  све док се не расветли судбина њихових најмилијих.  

Породице несталих, пријатељи и рођаци, окупили су се, како би, по ко зна који пут, подсетили Међународну заједницу и приштинске власти да нису урадили ништа на расветљавању судбине киднапованих и несталих Срба и других неалбанаца на КиМ пре, за време и после ратних сукоба 1999. године.

„За својим најмилијима трагамо већ 20 година, многи од нас су, нажалост и животом, одустали од борбе, али ми који смо остали истрајаћемо, све док се не расветли судбина и последњег несталог Србина или неалбанца, рекао је, обраћајући се присутнима председник Удружења киднапованих и несталих лица са Косова и Метохије, Милорад Трифуновић.

Милорад Трифуновић
Милорад Трифуновић, председик Удружења киднапованих и несталих Срба и неалбанаца на КиМ

Трифуновић је косовске власти и представнике међународне заједнице оптужио да  код њих не постоји воља да се истина о српским жртвама обелодани.

„ Шта је са локацијама на које ми већ две деценије упиремо прстом“, запитао је он и додао:

„ Албанци покажу на храм Христа Спаса у центру Приштини, који им боде очи, и ту се неосновано копа. Покажу прстом на Зубин Поток, копа се и тамо. Ми већ годинама уз изјаве сведока показујемо на Белаћевац, Волујак и још многа места и локације, и ником ништа. Већ пет година се ни једна локација не истражује.“ Уместо тога, наводи Трифуновић, „добијамо образложења да локација није доступна или је на њој избио пожар који је уништио све доказе“!

И поред бројних доказа и сведока које су и породице и Удружење породица киднаповалих и несталих предочили међународним властима и судским извршиоцима, нико није одговарао ни за један злочин, речено је на скупу у Грачаници.

Силвана Маринковић, координаторка Удружења породица киднапованих и несталих лица из Грачанице, чији је супруг киднапован 19. јуна 1999. године, каже да су породице огорчене с разлогом.

„Могу да вам кажем да постоје докази и сведоци, конкретно за случај мог супруга, али починиоци не само да нису изведени пред лице правде, већ су и награђени. Многи од њих раде у косовским институцијама, а један од њих ради у косовској полицији“, каже  Маринковићева.

Мајка Ранка Перинића
Савета Перенић, трага за отетим сином

Са урамљеном фотографијом свог несталог сина на протесту је била и Савета Перенић, мајка Ранка Перенића, возача Радио Приштине, који је августа 1998. године киднапован код Ораховца са новинаром Ђуром Славујем, док су били на радном задатку.

„Мајчино срце осећа да је он још негде жив. Да ми је само још једном да га видим и кажем му да је добио и унуке“, прича у сузама ова старица.

„Огорчење и незадовољство породица које трагају за својим најмилијима је оправдано, јер сувише дуго траје и изговарање и неодређено одговарање на једноствано питање, где су нестали ови људи“, каже заменик косовског премијера Бранимир Стојановић. Он је напоменуо да је „основно људско право и елементарно хуманитарно питање да породице знају шта се догодило са онима за којима трагају већ 20 година. Питање киднапованих и несталих се не би смело политизовати“, истакао је Стојановић.

Бранимир Стојановић
Б.Стојановић: Без решавања питања несталих нема прављења будућности

„Врло је важно да сви који доносе политичке одлуке разумеју, да док питање киднапованих и несталих не решимо и док оно не добије свој епилог, нема искреног договора, прављења будућности на основама међусобног поштовања, толерације и суживота“, закључио је заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић.

Поред чланова породица који су носили фотографије својих најмилијих за којима трагају, рођака и пријатеља,  протесту Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији присуствовали су грађани Грачанице, као и представници Скупштине Града Приштина, Општине Грачаница и српски представници у косовским институцијама.

 

Иван Миљковић