Још није почела седница Скупштине Косова

НОВО – Приштина: Седница Скупштине Косова, на којој би требало да се гласа о Споразуму о демаркацији границе између Црне Горе и Косова, започела је у 13:25 минута, без присуства посланика Српске листе.

Иако је била најављена за 11:30, седница Скупштине Косова, није започела до 13 часова. У скупштинским просторијама су посланици мањинских посланичких група, осима Српске листе, која је најавила бојкот заседања због,како је рекао њен шеф Славко Симић, несигурне безбедносне ситауције и скорашњих учесталих напада на Србе. Испред скуштинске сале су и неки посланици опозициних партија: Самоопредељења, Иницијативе за Косово и Алијансе за будућност Косова, као и дела владајуће коалиције, Демократског савеза Косова. Приметно је да нема посланика из Демократске партије Коосва, чији је лидер пре избора на место председника Косова, био Хашим Тачи.

Припадници и присталице покрета Самоопредељење који су најавили протесте, због шесте спорне тачке дневног реда скупштинског заседања, у оквиру које би требало да се гласа за Споразум о разграничењу између Косова и Црне Горе. Наиме, опозиционе партије тврде да је споразум на штету Косова и да њиме губи део своје територије. За сада је демонстраната око 2 000 хиљаде, неки још увек долазе, али инцидената нема.

Раније јутрос, портпарол Косовске полиције, Даут Хоџа је изјавио за приштински „Експрес“, да је полиција запленила преко педесет пакета Молотовљевих коктела у једном приштинском складишту и од протестаната одузела мноштво тврдих предмета и каменица.

На улицама Приштине је приметан велики брпј припадника Косовске полиције и Специјалне полиције Росу. Око зграде Скупштине Косова, фомиран је кордон припадника полиције, под пуном опремом за разбијање демонстрација.

Анђелка Ћуп