Отворен радио-телевизијски центар у Грачаници

Грачаница је добила Радио телевизијски центар, у просторијама радио Грачанице. Центар су отворили директор Kанцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић и директорка „Мреже Мост“, Слађана Иванчевић. Програмски садржај, произведен у овом центру, емитоваће се на телевизијама  „Мост“ и „Пулс“. Опрему за нови студио обезбедиле су телевизије Пулс и Мост, а део опреме је донирао Слободан Ристић, који је дуго живео и радио у Норвешкој.

Нови РТВ центар је настао на иницијативу Јавног предузећа „Мрежа Мост“, а за циљ има бољу информисаност грађана, како на Косову и Метохији, тако и у централној Србији, рекла је на отварању директорка  Јавног предузећа за развој и унапређење информисања путем електронских медија на српском језику „Мрежа Мост“, Слађана Иванчевић.

Отворен радио-телевизијски центар у Грачаници

„Наш основни циљ јесте да извештавамо о животу нашег народа на Косову и Метохији, да то иде даље у остали део наше Србије и окружење и да испунимо све оне снове које смо себи зацртали“, рекла је Иванчевићева, захваливши се свима који су помогли отварање РТВ центра у Грачаници.

Нагласивши да спада међу људе који сматрају да је истина најјаче оружје које имају Срби у времену прекрајања садашњег и прошлог времена, директор Канцеларије Ваде Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, честитао је припадницима „седме силе“ на Косову и Метохији на раду у скоро немогућим и незамисливим условима у поређењу са колегама у централној Србији и  у другим деловима Европе. Због тога је потребно да и медији са Косова и Метохије, имају сигнал у централној Србији, уз све велике кабловске и националне емитере, истакао је Ђурић.

Отворен радио-телевизијски центар у Грачаници

„Дубоко и чврсто верујем да ће српска реч, реч из овог студија стизати, не само у домове овде на Косову и Метохији, већ и у домове широм света, где се говори наш језик, да ће се истина о живпоту и судбини нашег народа, као и о борби нашег народа боље чути захваљујући овом РТВ студију“, рекао је Марко Ђурић, нагласивши да је сигуран да ће људи који буду емитовали програмски садржај из овог центра водити рачуна о српској култури,  традицији и духовности. „Мислим да је важно да се програми Мреже Мост, и то свих система који функционишу, чују у читавој Србији, због тога што је ова борба да останемо и опстанемо на Косову и Метохији, ствар читаве Србије и читавог српског народа“, рекао је Марко Ђурић, позвавши раднике новог телевизијског центра да буду  „бастион ћирилице и очувања националног српског писма“.

Отварању РТВ центра у Грачаници, присуствовао је и министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, Младен Шарчевић, представници Срба у косовским институцијама и представници институција које раде у систему Републике Србије, као и бројне новинарске екипе. Иначе, Мрежу Мост чине РТВ Мост, РТВ Пулс, Радио Косовска Митровица и Радио Грачаница.

Анђелка Ћуп