B.Stojanović: Sistem koji ne sankcioniše počinioce prećutno ih podržava

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović danas je, tokom posete Vidanju, osudio skrnavljenje spomen ploče ubijenim žeteocima u Starom Grackom kod Lipljana i pozvao kosovske organe reda i insitucije da pronađu i kazne počinioce tog vandalskog dela.

„Bilo bi bolje da oni koji treba da vode računa o bezbednosti i stvaranju povoljne političke klime ozbiljnije obrate pažnju na ono što se dešava i pronađu počinioce, jer kad nešto ne sankcioništete, onda znači da to prećutno podržavate i da neki delovi sistema čak i podržavaju to što se dešava“, rekao je Stojanović.

Podsetivši da se poslednju deceniju i po u albanskoj javnosti, kao apsolutna istina, ustalila praksa da se Srbi okrivljuju za sve i svašta, pa čak i za neuspele pokušaje usvajnja zakona u Skupštini Kosova, Stojanović navodi da nedavni događaji u Mušutištu i noćašnji u Starom Grackom svedoče o procesu raspaljivanja mržnje prema Srbima.

„ I sada očigledno postoji raspoloženje da se Srbi ponovo optužuju i to budi svu ovu fašističku mržnju i sve one faštiste koji su se krili i ćutali neko vreme, da se probude, da ponovo napadaju, ruše, provociraju, stvaraju osećaj nesigurnosti i nebezbednosti za Srbe, kako bi pritisak, koji je nad nama prisutan u poslednjih 15 godina, bio još veći i intezivniji da se iselimo i odemo odavde“, rekao je Stojanović.

On napominje da je srpski narod na KiM naučio da živi pod pritiskom tako da svi koji pokušavaju sa stvore krizu i nestabilnost uzalud gube vreme.

„ To nas neće pokolebati ni u jednoj stvari koju smo započeli, neće nas pokolebati što se povratka tiče, neće nas pokolebati u izgradnji novih škola i implemetnaciji projekta „Naš plan“, i neće nas pokolebati od trajnog opredeljenja da ovde živimo i gradimo svoju budućnost“, zaključio je na kraju zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.