Отворена нова школа у Видању

Данас је у селу Видању, у општини Клина, отворена нова зграда Основне школе „Радош Тошић“ из Осојана, истурено одељење у Видању. Отварању су, осим мештана Видања и околних метохијских села, присуствовали и министар просвете у Влади Србије, Младен Шарчевич, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, официр за везу Владе Србије, Дејан Павићевић, српски министри у косовској влади и представници локалних самоуправа, које раде и у српском и косовском систему. Домаћини свечаности, били су начелница пећког округа, Винка Радосављевић и председник привременог органа општине Клина, Божидар Шарковић.

Нову школску зграду, коју је посла повратка из прогонства, основала учитељица Миланка Шарковић, освештао је епископ Епархије рашко – призренске, Теодосије, уз саслужење свештенства, монаштва и сестринства ове епархије.

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Вади Србије, Младен Шарчевић, отварајући школу у овом метохијском селу, у којем је пре 1999.године живело око 8000 људи, а сада једва око 500, нагласио је да је његова жеља била да школска година у целој Србији крене из Видања, из Метохије, побољшањем квалитета наставе и услова у којима ће ученици и наставници радити.

Отворена нова школа у Видању

„Желим да деци, и Метохије, и Косова и свих делова Србије, омогућимо подједнаке услове за школовање и да реформа бољих услова и бољи наставни процес, крене из разних делова Србије, а не само из Београда, Новог Сада и разних великих центара. Имамо много посла, бавићемо се целом Србијом, а моје лично тежиште је на Косову и Метохији. Да ми се не наљуте људи из косовског дела, али мислим да је Метохија важнија барем за мало“, поручио је министар Шарчевић, после отварања нове школе.

Нова школска зграда у Видању је резултат мукотрпног и сложног рада Владе Републике Србије, Епархије рашко – призренске и српских представника у покрајинским институцијама, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију,

„ Данас у свету, у којем насиљем и прогонима покушавају да умање нашу слогу и наша права и да спрече наш опстанак на овим просторима, ми се бранимо слогом и знањем“, истакао је Ђурић.

Отворена нова школа у Видању

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић и министар за повратак и заједнице у Влади Косова, Далибор Јевтић, обећали су да ће Срби у косовским институцијама учинити све, како би српски народ на Косову опстао и остао и како би се сви који то желе, вратили на своја вековна огњишта.

„Захваљујући личном залагању владике Теодосија и Марка Ђурића, добили смо школу на коју можемо да будемо поносни, исто толико колико треба да се стидимо што су ова деца у прошлости ишла у школу у немогућим условима“, рекао је Стојановић, изразивши наду да ће из ове школе изаћи неки нови Никола Тесла, неки нови Новак Ђоковић и неки други и способнији Срби, који ће се боље борити за интересе српског народа у будућности.

Сваки Србин који се врати на Косово и Метохију и сваки Србин који се одупре продаји имања, помоћи ће опстанку целокупног српског народа, поручио је министар за повратак и заједнце у Влади Косова, Далибор Јевтић.

Отворена нова школа у Видању

„Боља будућност је оно за шта се боримо и данашње отварање ове школе, управо је залог за бољу будућност, која треба да нам помогне, не само да се Срби на Косово врате, већ да Срби на овим просторима опстану, да буду снажнији, јачи и паметнији“, истакао је Јевтић и позвао на јединство и слогу.

Школу у Видању су свечано отворили епископ Епархије рашко – призренске Теодосије, министар просвете у Влади Србије, Младен Шарчевић и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић. Министар просвете у Влади Србије, Младен Шарчевић, уручио је деци пригодне поклоне за почетак школске године, а ученици метохијских села су узвратили тако што су за госте отпевали неколико песама са овог поднебља, као и химну Србије.

Анђелка Ћуп