Грачаница домаћин Међународног „SHIELD“ фестивала

Први међународни фестивал средњовековних вештина и заната „SHIELD“ на коме су поред екипа из уже Србије учешће потврдили и гости из Бугарске, Хрватске, Словеније и Мађарске, одржаће се од 16. до 18. септембра на спртском комплексу у Грачаници, потврдила је Туристичка организација Грачанице (ТОГ), која је и организатор манифестације.

Надметања пријављених екипа у стреличарском турниру и витешким борбама, у мушкој и женској, појединачној и екипној категорији, предвиђена су програмом фестивала. Посетиоци ће такође моћи да се пријаве и учествују у дисциплинама бацање камена с рамена и бацања копља.

Поред такмичарског дела, организатори су за госте предвидели и интерактивне радионице, изложбу фотографија, концерте средњовековне музике, дечији програм. Посебна атракција биће и дефиле свих учесника кроз Грачаницу.

У оквиру изложебног простора, биће постављен средњовековни витешки камп у коме ће посетиоцу моћи да разлгедају и испрбавају делове витешке орпеме, купе сувенире или уживају уз традицоналну храну, домаће вино и ракију.

„Потреба Грачанице за туристичким брендом довела је до идеје да ТОГ организује први Међународни фестивал средњовековних вештина и заната „SHIELD“ и да тако додатно популаризује средњовековну историју и традицију Грачанице. У креирању идеје и организацији фестивала укључено је и Удружење за очување старих заната и вештина „Бели орлови“ из Београда“, саопштено је из ТОГ-а

Организацију Међуанродног „SHIELD“ фестивала финансијски су помогли USAID и Општина Грачаница.

PROGRAM 2str (1)