У Паризу „Косово и Метохија – 10 корака“

Изложба под називом „Косово и Метохија – 10 корака“, на којој ће бити представљен развој културе на Косову и Метохији, од периода антике до данас, биће отворена данас у Паризу. Изложбу ће отворити директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, а гостима ће се обратити и амбасадор Србије при Унеску, Дарко Танасковић и директорка Културног центра Србије у Паризу, Славица Петровић. Отварању изложбе ће присуствовати и  амбасадор Републике Србије у Паризу, Рајко Ристић, бројни амбасадори при Унеску и представници дипломатског кора у Паризу, као и српски и француски уметници, саопштено је из канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Најсавременијом мултимедијалном музеолошком техником и пажљивим избором експоната, организатори ће посматраче водити, осим кроз културну традицију и кроз политичку историју. Циљ изложбе је ближе упознавање иностране публике са хришћанским и српским наслеђем на Косову и Метохији.

„Изложба „Косово и Метохија – 10 корака“ на једном месту обједињује опсежан писани материјал, чији су аутори наши стручњаци из области историје, историје уметности и археологије, фотографије и експонате уступљене од стране бројних српских институција културе, као и најмодернију технологију која посетиоцима омогућава интеракцију са садржајем, дочарава велико богатство јужне српске покрајне и даје увид у геополитичку, социолошку и религијску ситуацију на територији Косова и Метохије“, каже се у саопштењу.

Изложбу у Културном центру Србије у Паризу организују Канцеларија за КиМ и Општина Звечан.

 

Анђелка Ћуп