До краја године оптужнце против осам припадника ОВК

Прве оптужнице за ратне злочине ОВК биће највероватније подигнуте до краја године, пише „Политика“ и додаје да су, према незваничним сазнањима Фонда за хуманитарно право, досад припремљене оптужнице против осам лица.

„Главни тужилац Специјалног суда за истраживање ратних злочина над Србима почињених на Косову 1998. и 1999. године Дејвид Швендиман, највероватније ће до краја године подићи прве оптужнице против припадника ОВК осумњичених за трговину органима. Он је најавио настављање спровођења истрага и да ће ускоро посетити регион“, наводи лист.

Према незваничним сазнањима Немање Стјепановића, из Фонда за хуманитарно право, досад су припремљене оптужнице против осам лица. Он каже да се информације о оптужницама не износе у јавност из безбедносних разлога и да ће највећи изазов за тужиоце специјалног суда бити заштита сведока, преноси данашња „Политика“.

„Политика“ подсећа да најстрожа казна коју специјални суд може изрећи осуђеном лицу јесте казна доживотног затвора. Затворска казна се издржава у једној од држава које изразе спремност да прихвате осуђена лица, а о томе одлучује председник суда.