Do kraja godine optužnce protiv osam pripadnika OVK

Prve optužnice za ratne zločine OVK biće najverovatnije podignute do kraja godine, piše „Politika“ i dodaje da su, prema nezvaničnim saznanjima Fonda za humanitarno pravo, dosad pripremljene optužnice protiv osam lica.

„Glavni tužilac Specijalnog suda za istraživanje ratnih zločina nad Srbima počinjenih na Kosovu 1998. i 1999. godine Dejvid Švendiman, najverovatnije će do kraja godine podići prve optužnice protiv pripadnika OVK osumnjičenih za trgovinu organima. On je najavio nastavljanje sprovođenja istraga i da će uskoro posetiti region“, navodi list.

Prema nezvaničnim saznanjima Nemanje Stjepanovića, iz Fonda za humanitarno pravo, dosad su pripremljene optužnice protiv osam lica. On kaže da se informacije o optužnicama ne iznose u javnost iz bezbednosnih razloga i da će najveći izazov za tužioce specijalnog suda biti zaštita svedoka, prenosi današnja „Politika“.

„Politika“ podseća da najstroža kazna koju specijalni sud može izreći osuđenom licu jeste kazna doživotnog zatvora. Zatvorska kazna se izdržava u jednoj od država koje izraze spremnost da prihvate osuđena lica, a o tome odlučuje predsednik suda.