Јан Брату: Косову штети то што неки елементи користе насиље због политичких циљева

Амбасадор Краљевине Норвешке на Косову Јан Брату од 1. октобра прелази на дужност шефа Мисије за еврпску безбеност и сарадњеу (ОЕБС). У интервјуу за ГрачаницаОнлине  Брату обећава да ће се и са нове позиције трудити да проналази добра решења у корист свих грађана. Истиче да на Косову и даље постоје неки елемети који за решавање политичких циљева користе насиље, што ће, како каже, бити штетно за репутацију Косва у иностанству.

Дипломатску каријеру Брату је започео крајем седамдесетих година прошлог века у родној Норвешкој радећи на Институту за међународне односе. После амбасадорске фунција у Кувајту и саветника за економске послове Норвешке амбасаде у Лодндону, био је ангажован и у Европској комисији на дужности заменика генералног директора и шефа Одсека за послове Западног Балкана. Пре преузимања дужности амбасадора Норвешке на Косову и Албанији био је дипломаткси представник те земље у Босни и Херцеговини.


Наставићу да спроводим смернице ОЕБС-а у оквиру Резолуције 1244

ГрачаницаОнлине: Са места амбасадора Краљевине Норвешке, земље која је признала Косово, идете на позицију шефа мисије ОЕБСа, која је статусно неутрална. Да ли ће вам бити тешко да се прилагодите новој ситуацији?

Јан Брату: Ја сам у потпуности свестан статусне неутралности ОЕБС-а, верујем да Резолуција 1244 Савета безбедности омогућава ОЕБС-у да уради много тога на Косову. Постоје неке ствари које ОЕБС не може да уради, али и доста тога што може да уради, како би помогао функционисање система на Косову, који би био од користи грађанима. И то ће бити мој приступ. Наставићу са сповођењем смерница успостављених од стране ОЕБС-а у Бечу у оквиру  Резолуције 1244, имам добре контакте са Канцеларијом за КиМ у Београду и са ништа мање важним представницима Срба, овде на Косову. Наставићу да радим као што сам то и чинио као амбасадор Норвешке, да одржавам блиске контакте са свим представницима Срба и институција на Косову. Мислим да неће бити проблема, у потпуности сам свестан проблематике. Узгред, Норвешка иако је признала Косово као независну државу, трудили смо се да имамо избалансиран и фер приступ према свим заједницама, сматрам да имам добру основу за ову дужност.

DSC_0070
Фото: GračanicaOnline

Охрабујуће је да велика већина грађана Косова жели мирна решења проблема. Моја улога у ОЕБС-у биће проналажење добрих решења у корист свих људи.

ГрачаницаОнлине: Како оцењујете политичку ситуацију на Косову? Да ли се прибојавите, као и ми, да би могло да дође до ескалације насиља?

Јан Брату: Не бих желео да коментаришем шта би могло да се деси!  Шта год да се деси, надам се да ће се десити на миран начин, ово сада говорим као амбасадор Норвешке. Тешко је, овде није лака политичка ситуација, као што можемо да видимо, неки елементи друштва желе да користе насиље. Изгледа да они желе да користе насиље како би постигли политичке циљеве, то је веома штетно за Косово и за рапутацију Косова у иностранству. Међутим, оно што је много битније јесте да то ствара страх и несигурност на Косову и чини решење унутрашње ситуације на Косово још тежим. Није конструктивно, није од помоћи и убеђен сам да се великој већини косовских грађана ово не свиђа. Велика већина грађана, људи који живе на Косову, жели мирна решења. Они могу да се не слажу око многих ствари али су сви уједињени у одбацивању насиља и то је нешто што ја подржавам. Ово није добро ни за једно друштво. Мислим да је председник Косова, Хашим Тачи учинио корак симболичне посете, знам да је то оспоравано и да није увек цењен поступак, али сматрам, да Тачи покушава да покаже да је дошло време да се неке ствари из прошлости оставе иза нас. То је његов покушај да се изграде нови односи између људи, који живе на овој територији. То је нешто што треба да ценимо и подржимо. Али, да, тешко је.

DSC_0075

ГрачаницаОнлине: Првог дана у октобур седате у столицу шефа мисије ОЕБСа на Косову. Шта ћете прво да урадите у тој новој улози?

Јан Брату: Прво што ћу урадити, 1. октобра је да одем у Скопље где се одржава парламентарна скупштина ОЕБС-а, али кад у понедељак почне прва радна недеља, 3. октобра, почећу више да учим о мисији. Ја је познајем, али сада треба ући у детаље. Имаћу састанак са целокупним особљем јер је ово је велика мисија са више од 530 људи, треба је упознати боље.  Онда ћу почети са активним консултацијама, то сам већ поменуо мојим главним саговорницима на косовској политичкој сцени, они то знају. У раној фази мог мандата разговараћу са Канцеларијом за Косово и Метохију, ићи ћу за Београд да се консултујем са њима. Мој посао је да се консултујем са свима и да покушамо да нађемо добра решења у корист свих људи који овде живе, то је улога ОЕБС-а  и како је ја видим.  Мислим да ОЕБС тренутно ради пуно, видећемо шта се може урадити још, али нећу давати обећања сада док све то не видим изнутра. Једино обећање које сам већ дао мојим саговорницима је да ћу се консултовати нашироко и у детаље.

 

Анђелка Ћуп