Представници Срба разговарали са радницима којима су укинуте пензије

Шеф посланичког клуба Српске листе Славко Симић, заменица министра за рад и социјално старање Мирјана Јевтић и посланик у Скупштини Косова Ненад Рашић разговарали су данас са  представницима радника предузећа “ДД Карачево” и “Рудо – керамика Косово”  поводом укидања пензија за осамдесетчетворо српских радника у овим фирмама.

Наиме, без икаквог основа, српским радиницима у овим предузећима, решењем је укинута пензија, док су њихове колеге Албанци наставили да је примају.
„Ми смо класичан пример дискриминације, јер су наша решење идентична са решењима наших колега Албанаца, заснована на истом закону, с тим да смо ми одбијени, а они прихваћени“, рекао је Живко Симић, представник српских радника предузећа „ДД Карачево“.

20160907_131304

Живковић истиче да су на овај начин прекршена основна људска права, али и да је такав поступак руководства ова два предузећа угрозио егзистенцију осамдесетчетворо бивших радника и њихових продоцица. Он напомиње да је на састанку са српским представницима у косовским институцијама договорена правна помоћ „оштећеним“ радницима, како би се легалним путем изборили за своја права.

Шеф посланичког клуба листе Српска Славко Симић обећао је да ће се заложити за решавање овог проблема и да ће инсистирати на томе да се закон у потпуности испоштује, а радницима исплате загарантоване пензије.

„Сигурно да се овде ради о дискриминацији, али се ипак надамо да ће институције имати слуха за овај проблем и да ћемо га решити, јер првенствено погађа велики број људи и њихових породица“, рекао је Симић.

Радници “ДД Карачево“ су добили решења о укидању пензија априла 2016. године којим су обавештени да су им пензије укинуте, на основу истог закона којим су њиховим колегама Албанцима оне одобрене.

У питању је 84 радника који испуњавају све услове за пензији. Како је саопштено, ови радници ће заштиту својих права затражити и пред надлежним судом.

 

И.М.